Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Rebellen Jemen weigeren macht op te geven

De shi’itische Houthi-rebellen, die eerder deze maand een staatsgreep pleegden in Jemen, weigeren de macht af te staan. Dat hebben zij vandaag laten weten in reactie op een oproep van de VN-Veiligheidsraad om afstand van de macht te doen.

Strijders die trouw zijn aan de Houthi-rebellen
Strijders die trouw zijn aan de Houthi-rebellen EPA / Yahya Arhab

De shi’itische Houthi-rebellen, die eerder deze maand een staatsgreep pleegden in Jemen, weigeren de macht af te staan. Dat hebben zij vandaag laten weten in reactie op een oproep van de VN-Veiligheidsraad om afstand van de macht te doen. Dat meldt persbureau AFP.

De raad veroordeelt de acties van de rebellen en roept hen op zich terug te trekken uit bezette overheidsgebouwen. Ook eisen de VN dat de opstandelingen het huisarrest van oud-president Abd-Rabbu Mansour Hadi, die vorige maand opstapte, beëindigen. Ten slotte wil de raad dat de rebellen deelnemen aan onderhandelingen over de toekomst van Jemen.

Maar daar hebben de Houthi’s geen interesse in. De rebellen zeggen dat de VN “de wil en soevereiniteit van het Jemenitische volk moeten eerbiedigen”. De afgelopen maanden veroverden ze grote delen van Jemen. Sinds begin deze maand maken ze de dienst uit in hoofdstad Sana’a. Nederland heeft net als onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de Verenigde Staten zijn ambassade in Sana’a gesloten.