Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Premier Netanyahu roept op tot ‘massale migratie’ naar Israël

In een reactie op de aanslagen in Kopenhagen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren opgeroepen tot „massale migratie” van Europese joden naar Israël.

„Deze golf van aanslagen zal, naar verwachting, doorzetten. We zeggen tegen alle joden, al onze broeders en zusters, Israël is jullie thuis”, zei de premier voorafgaand aan een kabinetsvergadering.

De Israëlische regering heeft 40 miljoen euro uitgetrokken om de joodse immigratie vanuit met name Frankrijk, België en Oe-kraïne aan te moedigen.

Esther Voet, directeur van het Nederlandse Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) steunt de oproep van Netanyahu niet: „Uit Nederland vertrekken om naar Israël te gaan juichen wij toe, maar het is onjuist om te bezwijken onder druk of angst. Dat is een slechte raadgever.”

Op z’n website roept het CIDI overheden in Europa op alles in het werk te stellen om hun Joodse burgers te beschermen. „Op dit moment worden joodse gebouwen en sommige joodse personen beschermd, hiervan vindt ieder half jaar een evaluatie plaats. Ik denk dat we moeten overgaan tot een permanente situatie” , aldus Voet.

Met de recente aanslagen wordt duidelijk dat joden in Europa het doelwit zijn van een terroristisch patroon, zo meent het CIDI. Voet: „Ik denk dat het een niet meer zozeer een kwestie is van óf er iets gebeurt, maar van wanneer.”