Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

Deel van plastic in de oceaan is onvindbaar

Het overgrote deel van het plastic in de oceaan is kwijt. Dat staat niet in het artikel over plastic in zee dat een Amerikaans team in Science heeft gepubliceerd, maar het is er wel uit af te leiden. De Amerikanen schatten dat wereldwijd 4,8 tot 12,7 miljoen ton plastic afval per jaar in zee belandt. Dat is een veelvoud van de 7.000 tot 35.000 ton plastic die eerder, door een grotendeels Spaans team, aan het zeeoppervlak is gemeten.

Dat een groot deel van het plastic dat in de oceaan belandt niet aan het wateroppervlak blijft, was al gesuggereerd. Het zweeft in de waterkolom, of ligt op de zeebodem. Grotere stukken worden afgebroken tot stukjes veel kleiner dan een millimeter. Die kunnen opgegeten worden door plankton en vervolgens door vissen. Het Spaanse team dacht, op basis van cijfers uit 1975, dat elk jaar minder dan 100.000 ton plastic in de oceaan terechtkomt. Volgens de Amerikanen is het dus veel meer.