Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘OVSE moet vrij kunnen werken in Oost-Oekraïne’

Oekraïense soldaten bij de stad Debaltseve, Oost-Oekraïne.
Oekraïense soldaten bij de stad Debaltseve, Oost-Oekraïne. Foto Reuters / Gleb Garanich

President Hollande van Frankrijk, president Porosjenko van Oekraïne en de Duitse bondskanselier Merkel vinden dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrij moeten kunnen werken in gebieden in Oost-Oekraïne. Vandaag spraken ze over de situatie in het land, schrijft persbureau Reuters.

Een woordvoerder van president Hollande:

“Ze maken zich zorgen over de gevechten in de stad Debaltseve. Ook willen ze dat waarnemers van de OVSE hun veldwerk vrijelijk en objectief kunnen uitvoeren.”

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne weigerden waarnemers van de OVSE toegang te verschaffen tot Debaltseve, sinds de wapenstilstand zaterdagavond van kracht is gegaan. Ook journalisten worden tegengehouden. Volgens de rebellen geldt het staakt-het-vuren niet in de regio van de stad.

bedreiging voor akkoord

De aanhoudende gevechten rond Debaltseve vormen een bedreiging voor het vredesakkoord. Sinds het ingaan van het bestand zijn er in de stad vier Oekraïense soldaten omgekomen en raakten er nog eens 21 gewond. De Duitse regering, betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, noemt de gevechten in en rondom Debaltseve een “punt van zorgen”.

In de rest van Oekraïne wordt de wapenstilstand tussen het leger en de rebellen wel “in grote lijnen” nageleefd, zei de woordvoerder van bondskanselier Merkel.

Lees ook in NRC: Wat een stilte, we kunnen onze oren bijna niet geloven (€)