Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nee, Islamitische Staat dreigt gelukkig niet deze kinderen in een kooi te doden

Een tiental kinderen in oranje pakken in een kooi. Rechts in beeld een brandende fakkel. “IS dreigt kinderen te verbranden”, zetten mensen op Twitter. Gelukkig is daar niets van waar. Het ging om een protestactie van activisten in Damascus.

Een tiental kinderen in oranje pakken in een kooi. Rechts in beeld een brandende fakkel. Herinneringen gaan terug naar de gruwelijke video waarin een Jordaanse piloot door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) levend wordt verbrand. “IS dreigt kinderen te verbranden”, zetten mensen op Twitter. Gelukkig bleek daar niets van waar. Het ging hier om een protestactie van activisten in Damascus.

Dit was het beeld dat online rondging:

Twitter avatar Mathiasian Mathiasian Islamic State Appears To Be Threatening To Burn Cage Filled With Children http://t.co/dcSmLFYEwW #tcot #ccot #tlot http://t.co/I8fn5pa1u6

En dat leidde tot woedende tweets:

Twitter avatar BaidwanGurpal Gurpal S ISIS hits morality rock bottom - threatens to burn children alive in a cage - http://t.co/mi1UqEi9Y0
Twitter avatar FreedomCrusades Rick Wheeler Enough already. #IslamicStatistMilitants #ISIS threaten to burn cage of children alive http://t.co/nXpho0Jud9 http://t.co/Htmy3vUirF
Twitter avatar Mathiasian Mathiasian Islamic State Appears To Be Threatening To Burn Cage Filled With Children http://t.co/dcSmLFYEwW #tcot #ccot #tlot http://t.co/I8fn5pa1u6

‘Bombardementen raken onschuldige burgers’

Maar, zoals misschien al te zien was aan de borden die enkele kinderen in de kooi omhooghouden: het gaat gelukkig maar om een demonstratie. Al is die wel bijzonder morbide, maar dat was dan ook de bedoeling. Volgens de activisten, onduidelijk is wie ze precies zijn, was het protest gericht op de regering van president Assad en strijdkrachten die trouw aan hem hebben gezworen. Die zijn geen haar beter dan de strijders van IS, zo zeggen ze.

De boodschap is gericht aan de hele wereld, zegt de vermoedelijke initiatiefnemer in een video over de demonstratie die gisteren online verscheen. De bombardementen raken niet de gewapende oppositie, wat volgens Assad de bedoeling zou moeten zijn, maar huizen van onschuldige burgers, klinkt het in de video. En dus ook kinderen. Op een van de borden die de kinderen in de kooi omhooghouden staat ‘stop the killing of children’. Op een ander bord staat ‘Douma’, de verwoeste buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus waar de demonstratie plaatsvond tussen het puin. In Douma vinden geregeld aanvallen plaats.

Getuige de hashtag #Demisturasupportskillers die in de video te zien is, is de actie ook een protest tegen Staffan de Mistura. Hij is sinds juli vorig jaar de VN-gezant voor Syrië. Hij volgde Lakhdar Brahimi.

Ruim 200.000 doden

Al vier jaar lang woedt er in Syrië een burgeroorlog. Eerder deze maand meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), de Britse eenmansorganisatie die door middel van activisten ter plaatse de oorlog monitort, dat er tot nu toe ruim 210.000 mensen zijn gedood. Bijna de helft was burgers. Ruim tienduizend kinderen zijn om het leven gekomen. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk nog veel hoger.