Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Looft de herder in de lente

De Napolitaanse componist Nicolo Porpora (1686-1768) was een tijdgenoot van Händel en met zijn opera’s drie jaar lang diens directe concurrent in Londen. De bij Händel weggelopen castraat Senesino begon een eigen operagezelschap en engageerde naast Porpora de legendarische castraat Farinelli. Net als diens collega Caffarelli was hij opgeleid door Porpora, een superieure zangleraar. De verfijnde zangtechniek van Porpora weerklinkt op een nieuwe cd van de meesterlijke Argentijnse countertenor Franco Fagioli, die zijn debuut-cd wijdde aan Caffarelli. De duizelingwekkende capriolen van castraten blijven achterwege. Fagioli is een ingetogen, vaak verrassende alleskunner met een bereik van drie octaven, zodat hij ook lekker lage tonen en ongelooflijk hoge sopraannoten kan zingen. Geen extravagantie, maar innemende goede smaak in welluidende virtuoze muziek, verlucht met tal van trillers. Er is prettig veel afwisseling, erg mooi is de lofzang op de herder in de lente.