Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Lars Vilks, kunstenaar op de hitlist van Al-Qaeda

Beeldhouwer, tekenaar

Hij is bekend door zijn bijzondere sculpturen; en één cartoon.

De 62-jarige Lars Vilks, het vermoedelijke doelwit van de eerste aanslag zaterdag in Kopenhagen, is doctor in de kunstgeschiedenis. Als kunstenaar werd hij bekend in 1980 bekend met zijn twee sculpturen van drijfhout, Nimis en Arx, in een natuurreservaat in Höganäs in Zweden.

In 1996 riep Vilks het kleine gebied waar de kunstwerken zich bevinden uit tot de onafhankelijke microstaat ‘Ladonia’. Hij deed dit uit protest tegen de rechtszaken die het lokale bestuur aanspande tegen de twee werken. Maar Nimis en Arx staan er nog steeds en Ladonia is een toeristische attractie.

Maar dit is niet de reden voor een aanslag op Vilks. In 2007 veroorzaakte hij een hoog oplopende controverse met een tekening waarop hij de profeet Mohammed had afgebeeld met het lichaam van een hond. De bedoeling was dat de cartoon getoond werd in Zweedse kunstgalerieën, maar die weigerden dat. De internationale aandacht werd gewekt toen de tekening van Vilks was afgedrukt in Zweedse kranten en Vilks het mikpunt werd van woedende moslims.

„Voor het westerse denken is het fundamenteel je artistiek uit te kunnen drukken zonder uitzonderingen te maken voor heilige zaken”, zei Vilks destijds. Hij maakte zich geen al te grote zorgen over de bedreiging van een „zeer kleine tak van onze moslims”. Maar hij negeerde de bedreigingen ook niet.

Dat kon ook moeilijk, want in het verleden zijn diverse pogingen gedaan om hem te vermoorden. Vilks staat op een hitlist van Al-Qaeda. Diezelfde lijst bevat de namen van PVV-leider Wilders, oud-politica Hirsi Ali, auteur Salman Rushdie en cartoonist Kurt Westergaard. Stéphane Charbonnier, de vermoorde hoofdredacteur van Charlie Hebdo, stond er ook op. „Ik laat me niet bang maken”, zei Vilks gisteren tegen nieuwszender France 24. „Ik ga gewoon door, zoals ik dat altijd heb gedaan.”