Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kronkeldörp carnavals-enclave in Groningen

Kloosterburen, gistermiddag. Deelnemers aan de optocht van Carnavalsvereniging Oldeclooster.
Kloosterburen, gistermiddag. Deelnemers aan de optocht van Carnavalsvereniging Oldeclooster.

Niet alleen in het zuiden kunnen ze carnaval vieren. Ook in het Groningse Kloosterburen, omgedoopt tot Kronkeldörp, doen ze dat al jaren. De carnavalsparade, waar een bonte stoet zelfgemaakte praalwagens deel van uitmaakte, trok zondag ruim 10.000 bezoekers. Het Groningse dorp is een kleine, van oudsher katholieke enclave, een klooster (thans hotel) herinnert daar nog aan.

Dit jaar werd het carnaval er voor de 45ste keer uitbundig gevierd. Nee, een jubileum was het niet. Dat was vorig jaar, toen het voor het vier keer 11e jaar was dat het 700 inwoners tellende Groningse dorp de carnavalsvijfdaagse inzette. Toen carnavalsliefhebber Cees van Oord het plaatselijke café-restaurant Willibrord in 1974 overnam, blies hij het bescheiden carnaval nieuw leven in.

Sinds die tijd is het carnaval in Kloosterburen een groot dorpsfeest. Voorzitter Erik Werkman van carnavalsvereniging Oldeclooster – de noordelijkste van het land – vertelt dat het carnaval in Kloosterburen een van de grootste van Noord-Nederland is. „Mensen uit de hele provincie Groningen komen hier naartoe.” Carnaval is feestvieren, maar versterkt ook de gemeenschapszin in het dorp. „Scholen doen mee, maar ook verzorgingshuizen. Iedereen dus.” Van de 700 inwoners zijn er 650 lid van de carnavalsvereniging.” Vooral voor de bouw van de tien praalwagens wordt alle creativiteit uit het dorp aangeboord. Werkman: „Aan die wagens hebben 175 vrijwilligers maanden gewerkt.” De Cevano Wisselbokaal is voor de mooiste praalwagen.

Er zijn meer plaatsen boven de rivieren waar het carnaval losgaat. In Sneek bijvoobeeld, dat tijdens carnaval Drabbelterp heet. De Friezen van carnavalsvereniging Oeletoeters organiseren er feestelijke optochten en polonaises. In de Sint Martinuskerk vond zondag zelfs een carnavalsviering plaats, nadat zaterdag een bonte optocht van dweilkapellen en confettikanonnen door de Friese elfstedenstad trok. Een andere stad waar prins carnaval voor „dree bruisende dolle daag’n” arriveert is het Twentse Oldenzaal – Boeskoolstad, dezer dagen.