Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kapitein krijgt acht jaar cel voor scheepsramp Hongkong

De kapitein van de veerboot die op 1 oktober 2012 in de haven van Hongkong op een partyboot voer heeft acht jaar cel gekregen. Bij de scheepsramp kwamen 39 mensen om het leven.

De gedeeltelijk gezonden veerboot, Hong Kong, 1 december 2012
De gedeeltelijk gezonden veerboot, Hong Kong, 1 december 2012 Foto AP / Vincent Yu

De kapitein van de veerboot die op 1 oktober 2012 in de haven van Hongkong op een partyboot voer heeft acht jaar cel gekregen. Dat meldt persbureau AP. Bij de scheepsramp kwamen 39 mensen om het leven.

Schuldig aan doodslag

De twee passagiersschepen botsten voor de kust van het eiland Lamma op elkaar. De partyboot zonk, de veerboot gedeeltelijk. Het was het dodelijkste ongeval dat Hongkong in jaren kende.

Tijdens het proces wezen de kapiteins elkaar aan als schuldige van de ramp. Het proces duurde 60 dagen, waarna de jury in Hongkong vier dagen overlegde.

Afgelopen zaterdag was de uitspraak. De jury oordeelde dat kapitein Lai Sai-ming, van de veerboot, schuldig was aan doodslag. De meerderheid van de jury bevond de andere kapitein, Chow Chi-wai, van het schip dat zonk, niet schuldig aan doodslag, maar wel aan het in gevaar brengen van anderen op zee. Chow kreeg negen maanden gevangenisstraf opgelegd.

Alle dodelijke slachtoffers, waaronder acht kinderen, zaten op de boot van Chow.

Geen hulp

Aan boord van de partyboot waren ongeveer 120 werknemers van Hong Kong Electric en hun gezinsleden. Zij wilden vanaf het water naar vuurwerk te kijken.

Na het ongeluk verleende de andere veerboot geen hulp, maar voer hij direct door naar een pier op het eiland. Naar verluidt wilde kapitein Lai snel naar de kant voordat het schip zelf zou zinken.