VN zetten rebellen onder druk

De VN-Veiligheidsraad eist van de Houthi-rebellen in Jemen dat ze de macht in het land „onmiddellijk en onvoorwaardelijk” overdragen en zich terugtrekken uit alle regerings- en veiligheidsorganen. Een resolutie met die strekking werd gisteravond tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad unaniem aangenomen. De resolutie is niet gebaseerd op artikel 7 van het VN-handvest, dat gebruik van geweld toestaat. Buurlanden in de regio hadden daar wel om gevraagd. In Jemen dreigt een openlijke burgeroorlog nadat Houthi-rebellen vorige maand president Hadi onder huisarrest hadden geplaatst en het parlement in Sanaa hadden ontbonden. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, sloeg vorige week alarm. „Jemen stort in voor onze ogen. We kunnen niet afzijdig blijven. We moeten het politieke proces op de rails te krijgen.” (AP)