Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN zetten rebellen onder druk

De VN-Veiligheidsraad eist van de Houthi-rebellen in Jemen dat ze de macht in het land „onmiddellijk en onvoorwaardelijk” overdragen en zich terugtrekken uit alle regerings- en veiligheidsorganen. Een resolutie met die strekking werd gisteravond tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad unaniem aangenomen. De resolutie is niet gebaseerd op artikel 7 van het VN-handvest, dat gebruik van geweld toestaat. Buurlanden in de regio hadden daar wel om gevraagd. In Jemen dreigt een openlijke burgeroorlog nadat Houthi-rebellen vorige maand president Hadi onder huisarrest hadden geplaatst en het parlement in Sanaa hadden ontbonden. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, sloeg vorige week alarm. „Jemen stort in voor onze ogen. We kunnen niet afzijdig blijven. We moeten het politieke proces op de rails te krijgen.” (AP)