Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Italië haalt 100 burgers uit Libië weg

De Italiaanse regering heeft vannacht honderd Italianen uit Libië teruggehaald naar Italië. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Het gaat om zakenmensen, medewerkers van de ambassade en personeel van de Italiaanse oliemaatschappij ENI.
Vanwege de onrusten in het land adviseerde premier Renzi Italiaanse burgers om uit Libië te vertrekken.

Italianen arriveren per boot vanuit Libië in Augusta, Sicilië.
Italianen arriveren per boot vanuit Libië in Augusta, Sicilië. Foto EPA / Orietta Scardino

De Italiaanse regering heeft vannacht honderd Italianen uit Libië teruggehaald naar Italië. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Het gaat om zakenmensen, medewerkers van de ambassade en personeel van de Italiaanse oliemaatschappij ENI.

Vanwege de onrust in het land adviseerde premier Renzi Italiaanse burgers om uit Libië te vertrekken. De groep Italianen reisde per boot naar het eiland Sicilië.
In de haven van Augusta stonden bussen klaar om de groep in veiligheid te brengen, waarschijnlijk naar de Italiaanse luchtmachtbasis bij Sigonella in Catanese.

De groep vliegt vandaag met een Air Force-jet naar de militaire basis in Rome.

Italië: ‘Het is geen evacuatie’

Onder de groep bevinden zich onder meer Italiaanse gezinnen die al jaren in Libië wonen. Ook tijdens de oorlog tegen Gaddafi bleven zij in het land, maar “deze keer is het anders”, zeiden ze tegen La Repubblica.

De Italiaanse krant vroeg een van de mannen die in Augusta van de boot afstapte met twee koffers om een reactie, maar deze Salvatore zei dat hij geen commentaar mocht geven. Het enige wat hij wilde zeggen was:

“De situatie in Tripoli is kritiek … ”

Later haalt Italië nog een tweede groep van honderd burgers weg uit het land. De Italiaanse regering spreekt van een veiligheidsoperatie, de term “evacuatie” wordt niet gebruikt.

Luchtaanvallen

Egypte heeft vandaag samen met Libië luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen. De aanvallen zijn een reactie op de moord op 21 Egyptische koptische christenen in Libië. IS plaatste gisteren een gruwelijke video van de onthoofdingen online.

In de video waarschuwt een van de jihadisten Italië dat IS nu “ten zuiden van Rome” is en niet langer geïsoleerd is door Syrië en Irak.

De luchtaanvallen waren gericht op kampen van IS, trainingsplekken en plekken waar wapens worden opgeslagen op de grens van Egypte en Libië. Het is de eerste keer dat Egypte erkent dat het militair heeft ingegrepen in buurland Libië.

Bij de aanvallen zouden volgens een Libische commandant ten minste veertig tot vijftig IS-militanten zijn gedood.

Ambassade Jemen gesloten

Afgelopen weekend besloot het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook haar ambassade in Jemen te sluiten. Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni zei zaterdag in een televisie-interview dat IS-militanten steeds dichter bij Italië kwamen, en nu waarschijnlijk al zijn opgerukt tot aan Sirte, een Libanese kustplaats in het noorden van het land, zo’n 800 kilometer van het zuidelijkste puntje van Italië.

Steeds meer vluchtelingen

Door de groeiende onrust in Libië reizen steeds meer vluchtelingen naar Italië. Zo pikte de Italiaanse kustwacht afgelopen weekend 2700 bootvluchtelingen op uit zee.

Libië heeft te maken met de ergste onrust sinds de opstand in 2011. Toen werd dictator Moammar Gaddafi afgezet en gedood. Momenteel is het land ernstig versplinterd. Libië heeft twee regeringen, waarvan er een internationaal wordt erkend. Beide hebben een eigen leger. Van de verdeeldheid profiteren milities als IS.

Italiaanse media suggereren dat IS de vluchtelingenstroom vanuit Libië regisseert. De terreurorganisatie zou zo veel mogelijk mensen richting Italië sturen om Europa uit balans te brengen. Vorige week werd een groep migranten onder bedreiging van wapens de zee op gestuurd, gedwongen om de oversteek naar Italië te maken.

Italië wil VN-missie

Italië wil een VN-missie voor Libië op de been brengen om de situatie in het land te stabiliseren. Maar de Veiligheidsraad moet zich hier nog over uitspreken.

Lees verder in NRC Handelsblad: IS slaat nu ook toe in instabiel Libië (€)