Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Anita wordt opgenomen

NPO 1, 22.10-23.00u.

In dit nieuwe programma kijkt Anita Witzier een aantal weken mee in de wereld van de psychiatrie. Ze verblijft in twee psychiatrische klinieken: de Meregaard in Almere en de Rembrandthof in Hilversum. Daar praat ze met cliënten, behandelaars en verpleegkundigen. Hoe ziet het dagelijkse leven er in de klinieken uit? In de eerste aflevering maakt Witzier kennis met de patiënten van de open en gesloten afdelingen.

Zo ontmoet ontmoet ze Floor (27) en Amanda (31). Ze vertellen waarom ze aan automutilatie (zelfverminking) doen. Diphda (43) heeft last van schizofrenie en verblijft op de gesloten afdeling. Ze vertelt dat ze met geesten van dieren praat. Muzikant Jur (27) is opgenomen omdat hij in een manie de mensheid wilde waarschuwen voor terroristen. Langzaam raakt hij steeds meer uit zijn psychose. In de tweede aflevering krijgt Witzier een separatieruimte te zien, een van de plekken waar patiënten terecht kunnen komen als ze een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen. Amanda heeft al een paar keer in ‘de separeer’ gezeten omdat ze suïcidaal was. Witzier: „Ik hoop dat ik met dit programma de onwetendheid bij mensen over psychische ziektes kan wegnemen en er meer begrip voor ontstaat”.