Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Infectieziekten

In Cuba is een nieuwe, extra agressieve hiv-stam opgedoken

In Cuba is een nieuwe variant van hiv ontstaan die veel agressiever is dan bekende virusstammen. Besmette patiënten krijgen binnen drie jaar aids, soms nog voordat ze merken dat ze besmet zijn. Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Anne-Mieke Vandamme van de Katholieke Universiteit Leuven in een artikel in EBioMedicine. Ze vonden aanwijzingen dat de nieuwe virusstam zich versneld aan bepaalde witte bloedcellen van het immuunsysteem weet te binden, waardoor de ziekte aids sneller ontstaat.

De onderzoekers vermoeden dat de agressieve variant ontstaan is door de combinatie van twee verschillende hiv-stammen, toen iemand besmet raakte van twee verschillende sekspartners.

Hoe snel een onbehandelde infectie met hiv zich verder ontwikkelt tot aids is heel variabel. Het is onder meer afhankelijk van de virusstam, de genetische achtergrond van de afweer van de geïnfecteerde en zijn of haar leeftijd. Maar gemiddeld ligt de periode tussen infectie en ziekte op acht jaar. De Cubaanse stam lijkt dus een stuk agressiever.

Maar Nederlandse virologen die het artikel lazen zijn nog niet erg onder de indruk. De conclusies van het onderzoek zijn „met name gebaseerd op statistische associaties” zegt arts-viroloog Charles Boucher van het Erasmus MC in Rotterdam. „Voordat ik overtuigd ben, hebben we nog wel aanvullende studies nodig.”

Ook zijn collega Ben Berkhout van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is kritisch: „Het is te simpel om te suggereren dat hiv sneller, agressiever of virulenter wordt door een beter eiwitknippend enzym. We zien hier in Amsterdam ook nieuwe hiv-varianten of combinaties van stammen voorbijkomen, veelal door immigratie, maar daar zitten geen dodelijker of juist minder dodelijke virussen tussen.”

Zelfs al zou er een agressieve stam opduiken, dan maakt die weinig kans, vermoedt Boucher: „Iedereen die seropositief test, wordt meteen met virusremmers behandeld. Dus dan komt aids niet eens in beeld.”