Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Iraniër Panahi wint met illegale film

Hana Saeidi met de Beer
Hana Saeidi met de Beer Foto AFP

De Gouden Beer, hoofdprijs van het filmfestival van Berlijn, is gewonnen door de film Taxi van de Iraanse cineast Jafar Panahi. De filmer, die in 2010 een officieel beroepsverbod van twintig jaar kreeg wegens kritiek op het regime en steun aan de oppositie, was niet bij de prijsuitreiking aanwezig. Zijn nichtje Hana Saeidi, die een rol speelt in de film, nam in tranen de prijs voor hem in ontvangst. „Ik ben zo ontroerd, ik kan niks zeggen.”

Panahi omzeilde met groot persoonlijk risico het beroepsverbod, door met een simpele camera te filmen vanuit een taxi in Teheran. Hij zit zelf achter het stuur in de knap geënsceneerde film vol geestige ontmoetingen met passagiers. En passant stelt hij de absurde regels van de censuur in zijn land aan de kaak. De film is vanaf 11 juni in Nederland te zien.

Het filmfestival van Berlijn heeft door de jaren heen Panahi gesteund. Ook twee andere films die hij ondanks het beroepsverbod maakte, werden geprogrammeerd: This is Not A Film (2011) en Pardé (2013).

In 2011 was Panahi lid van de jury in Berlijn, ook al kon hij dus niet aanwezig zijn op het festival. Zijn stoel bleef demonstratief leeg. (NRC)