Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Gevechten in Oekraïne houden aan en zijn een ‘punt van zorgen’

Medewerkers van de OVSE inspecteren beschadigde gebouwen in Debaltseve
Medewerkers van de OVSE inspecteren beschadigde gebouwen in Debaltseve EPA / Vladimir Vladimirov

De aanhoudende gevechten rond de Oekraïense stad Debaltseve vormen een bedreiging voor het pas gesloten vredesakkoord. Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren op zondag zijn er in de stad vier Oekraïense soldaten omgekomen en raakten er nog eens 21 gewond. Dat hebben bronnen binnen het Oekraïense leger vandaag aan persbureau Reuters laten weten.

De Duitse regering, betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, noemt de gevechten in en rondom Debaltseve een “punt van zorgen”. In de rest van Oekraïne wordt de wapenstilstand tussen het leger en de rebellen wel “in grote lijnen” nageleefd, zo stelde de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. Hij riep beide partijen op zwaar wapentuig weg te halen van de frontlinie.

Nog veel aanvallen

Een legerwoordvoerder liet vandaag weten dat de krijgsmacht zijn zware wapens niet kan terugtrekken, zoals in Minsk is afgesproken, omdat de separatisten het bestand blijven schenden. De rebellenleider Denis Poesjilin zei juist dat de separatisten hun artillerie pas weghalen zodra Kiev hetzelfde doet.

Volgens het leger van Oekraïne zijn de aanhoudende gevechten vooral de schuld van de pro-Russische separatisten. De rebellen zouden in het laatste etmaal al 112 keer het Oekraïense leger hebben aangevallen, zo stelt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin. Vanochtend liet het leger nog weten dat het rebellenbolwerk Donetsk met mortieren is bestookt. De krijgsmacht zegt dat de pro-Russische opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de beschietingen. “De Oekraïense strijdkrachten houden zich strikt aan het staakt-het-vuren”, aldus een legerverklaring.

Nieuwe sancties

De Europese stelde vanochtend nieuwe sancties in tegen negentien personen en vier organisaties vanwege hun rol in het conflict in Oost-Oekraïne. Onder meer de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov en de populaire patriottische zanger Iosif Kobzon staan op de lijst. Het Kremlin noemt de strafmaatregelen illegaal en zegt dat zij een oplossing voor het probleem in de weg staan.

Lees verder in NRC Handelsblad: Nog even beuken, ondanks bestand (€)

Lees verder in NRC Handelsblad: Merkels
werk biedt alleen tijdelijk soelaas
(€)