Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Gekkigheid in Groningen

Foto Kees van de Veen
Foto Kees van de Veen

In Rio dansen ze in ieniemini-broekjes, Oeteldonk kleurt geel en rood en Limburgers dragen een zelfgemaakt ‘pekske’ op ‘vastelaovond’. Afgelopen weekend was het weer tijd voor carnaval. Het begin van de vastentijd, van oorsprong een katholiek feest, wordt niet alleen in het zuiden gevierd. Deze man (of vrouw) is op weg naar de optocht van carnavalsvereniging Oldeclooster in het Groningse dorp Kloosterburen, ook wel ‘Kronkeldörp’. De carnavalsgroet is hier niet alaaf, maar een doodgewoon ‘hey’.