Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Feyenoord-fans gaan in groten getale naar Rome

Zo’n 5.000 supporters van Feyenoord zitten donderdag in het Olympisch Stadion van Rome om hun club te steunen tegen AS Roma in de tweede ronde van de Europa League. Met 4.700 fans in het uitvak en naar verwachting enkele honderden in de vakken daaromheen, is het een van de grootste uittochten van Nederlandse voetbalfans in de afgelopen jaren.

Feyenoord staat er ook bij binnenlandse uitwedstrijden om bekend veel supporters mee te nemen, maar vaak schiet de capaciteit van de uitvakken tekort om van een massale invasie te spreken. Die ruimte is er wel in het stadion in de Italiaanse hoofdstad, waar Feyenoord mag spelen omdat het voor het eerst in tien jaar weer Europees wist te ‘overwinteren’.

„Dit is waar veel supporters jarenlang naar hebben gehunkerd”, zegt Ron Smit, voorzitter van de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV). „We zijn in het verleden wel vaker met dit soort aantallen of zelfs meer naar Europese uitwedstrijden geweest, vooral naar Duitsland en Frankrijk, maar dat is alweer even geleden.”

Smit hoopt qua wedstrijd en entourage op een herhaling van de trip naar Milaan in 2002, waar Feyenoord het opnam tegen Internazionale in de halve finale van de UEFA Cup, het toernooi dat uiteindelijk werd gewonnen.

Problemen met de aanhang verwacht Smit niet. „Natuurlijk moet je altijd een beetje opletten, maar ik ga ervan uit dat onze supporters hun gezonde verstand gebruiken en er een groot feest van maken.” (ANP)