Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Emoties in de diepte

De muziek van de Nederlandse band Mister & Mississippi is doorwrocht maar ijl; melancholisch maar niet zwaar. Opmerkelijk is de aandacht voor het geluid – dat wollig mag wasemen, alsof er een deken van twinkeling over de liedjes ligt. Hoewel ze in stijl verwijzen naar het IJslandse Sigur Rós, klinkt Mister & Mississippi aardser. Hun associatieve melodieën meanderen door de bedding van aanzwellend en afnemend gitaarbrouwsel, waar de stem van Maxime Barlag zich op haar buurt een weg door baant. In sommige nummers zingt Barlag samen met Samgar Lemuël Jacobs, onnadrukkelijk maar gevoelvol.

De nieuwe tweede cd klinkt zinderend, zonder bombastisch te worden. For Us To Remember heeft een vilten drumsound, en kreeg een fanfare aan blazers. Spontaan klinkt de muziek niet, waardoor het niet altijd makkelijk is om erdoor geraakt te worden. Dat komt deels doordat Barlags stem diep in de instrumentaties wegzinkt. Dan wordt de emotie soms onbereikbaar.