Egypte en Libië bombarderen doelen IS in Libië - ‘tientallen strijders gedood’

Een foto van afgelopen vrijdag: een koptische vrouw bidt voor de vrijlating van de 21 koptische mannen die gegijzeld werden door Islamitische Staat. Gisteren verscheen een video online waarin te zien is hoe ze worden vermoord.
Een foto van afgelopen vrijdag: een koptische vrouw bidt voor de vrijlating van de 21 koptische mannen die gegijzeld werden door Islamitische Staat. Gisteren verscheen een video online waarin te zien is hoe ze worden vermoord. Foto AP/ Hassan Ammar

Egypte heeft vandaag samen met Libië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft het Egyptische leger vanochtend gezegd, schrijft AP. De aanvallen zijn een reactie op de moord op 21 Egyptische koptische christenen in Libië. IS zette daarvan gisteren een gruwelijke video online.

De luchtaanvallen waren gericht op kampen van IS, trainingsplekken en plekken waar wapens worden opgeslagen op de grens van Egypte en Libië. Het is de eerste keer dat Egypte erkent dat het militair heeft ingegrepen in buurland Libië, dat al maanden gebukt gaat onder geweld van milities.

Bij de aanvallen van de Egyptische en Libische luchtmacht zouden volgens een Libische commandant ten minste veertig tot vijftig IS-militanten zijn gedood, schrijft persbureau Reuters.

Moord op kopten

In de video die gisteren door IS online werd gezet, is te zien hoe de 21 koptische mannen op een strand worden onthoofd door de terreurbeweging. Een dag daarvoor meldde een vertegenwoordiger van de koptische kerk al dat de mannen, allen werkzaam in Libië, gedood waren.

De beulen van IS noemen zich in de video, getiteld “het volk van het kruis, volgers van de vijandelijke Egyptische kerk”, de Provincie Tripoli van de Islamitische Staat. “Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen”, zegt een van de beulen voor de executie.

De Egyptische regering kwam volgens de BBC al in een spoedzitting bijeen om tot een reactie op de moorden te komen. Egypte kondigde zeven dagen van nationale rouw af.

Internationale reacties

Het Witte Huis heeft de “verachtelijke en laffe” moord op de Egyptische mannen veroordeeld, zo schrijft het in een verklaring.

“De barbaarsheid van IS kent geen grenzen. Het is niet gebonden aan geloof, sekte of etniciteit.”

De moord maakt volgens de Verenigde Staten duidelijk dat er snel een politieke oplossing nodig is voor het conflict in Libië, een conflict waarvan terroristen volgens het Witte Huis alleen maar profiteren.

De Franse president François Hollande heeft de moord op de kopten “barbaars” genoemd. Hij zei in een verklaring dat Frankrijk en zijn bondgenoten vastbesloten zijn te strijden tegen de militanten.

Onrust in Libië

Libië heeft te maken met de ergste onrust sinds de opstand in 2011. Toen werd dictator Moammar Gaddafi afgezet en gedood. Momenteel is het land ernstig versplinterd. Libië heeft twee regeringen, waarvan er een internationaal erkend wordt, en twee parlementen. Allebei hebben ze hun eigen leger. Van de verdeeldheid profiteren milities als IS.

IS eiste eind januari de aanslag op een luxueus hotel in hoofdstad Tripoli op. Daarbij kwamen tien mensen, onder wie vijf buitenlanders, om het leven.