Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Dus toch goed genoeg voor het Duitse topvoetbal

De man van het weekend was natuurlijk Bas Dost. De Nederlander bij VfL Wolfsburg scoorde vier keer in de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (4-5). Ondanks zijn moeizame start in Duitsland is hij nu clubtopscorer en in de race voor het kampioenschap.

Bas Dost juichend na elk van zijn vier doelpunten. Foto Frank Augstein/AP
Bas Dost juichend na elk van zijn vier doelpunten. Foto Frank Augstein/AP

Wie nog inspiratie voor een goed jongensboek zoekt moest dit weekend naar de Duitse Bundesliga kijken. Bas Dost leverde in zijn eentje genoeg materiaal voor een nieuwe aflevering van De Wondersloffen van Sjakie. De geboren Deventenaar scoorde voor zijn club VfL Wolfsburg zaterdag vier keer tegen Bayer Leverkusen (4-5). En zoals een jongensboek betaamt maakte hij de winnende, in de laatste minuut.

Ook de hele voorgeschiedenis van Dost past in het verhaal. In 2012 vertrok de aanvaller bij SC Heerenveen. Hij had een fantastisch seizoen achter de rug. Als topscoorder van de eredivisie verruilde hij Heerenveen (ruim 28.000 inwoners) voor Wolfsburg (ruim 122.000 inwoners). Hij had een voorzichtig baardje.

Ongelijke strijd

In datzelfde jaar trok VfL Wolfsburg als concurrent ook de Kroaat Ivica Olic aan. Bas Dost was toen 23, hij scoorde bij FC Emmen, Heracles Almelo en SC Heerenveen. En dan Ivica Olic, een gelouterde spits van tien jaar ouder met ervaring bij CSKA Moskou, Hamburger SV en Bayern München.

Het was een ongelijke strijd die Dost dan ook verloor. Vorig seizoen speelde hij slechts dertien wedstrijden en maakte daarin vier doelpunten. Dit seizoen slonken de kansen van Dost verder. Naast Olic kreeg hij ook concurrentie van de Deen Nicklas Bendtner. De Nederlander zat op de bank of op de tribune – er was tweemaal een flirt met Feyenoord maar tot een transfer kwam het niet. En toen raakte hij ook nog geblesseerd. Dost leek geflopt in Duitsland.

Tot dat deze winter zijn concurrent uit het niets vertrok. Olic ging zijn oude liefde Hamburger SV redden van degradatie. En die andere concurrent, Bendtner, had pas één keer gescoord. Wolfsburg haalde André Schürrle van Chelsea voor een slordige 32 miljoen euro. Maar Schürrle is vooral een speler voor de vleugels en er moest toch iemand in de spits. Wie? Dost dan maar.

En Dost scoorde

De eerste tegenstander na de winterstop: Bayern München, dé concurrent voor de titel. Dost scoorde twee keer in de met 4-1 gewonnen wedstrijd. Sindsdien staat hij wekelijks in de basis, met afgelopen weekend als absoluut hoogtepunt. Vier doelpunten, alle vier kwamen uit voorzetten vanaf de flanken. Dost hakte, kopte, plaatste en tikte ze in het doel.

Na de wedstrijd bleef hij bescheiden en roemde hij zijn ploeggenoten. „Ze weten waar mijn kracht ligt, in het strafschopgebied. Ze spelen me gewoon heel goed aan”, analyseerde hij op de clubwebsite. De spits die leek te floppen en misschien beter af was in de Nederlandse eredivisie is nu met negen doelpunten clubtopscoorder bij de nummer twee van Duitsland. In de race voor de landstitel.

In het jongensboek zou Bas Dost dan aan het eind van het seizoen met de kampioensschaal staan. Maar die kans lijkt klein. In hetzelfde weekend dat Dost zich tot held liet kronen verpulverde Bayern München Hamburger SV met 8-0. En dan stond de Franse topspeler Franck Ribéry nog niet eens in de basis. De ploeg van Arjen Robben staat acht punten voor op VfL Wolfsburg.

Robben zelf scoorde twee keer en is gedeeld topscoorder van Duitsland met veertien doelpunten. En de aanvallende kracht van de Beierse club is niet eens het indrukwekkendst. In 21 wedstrijden kreeg de ploeg pas negen tegentreffers. Bayern München verloor dit seizoen slechts één keer. Tegen VfL Wolfsburg.

De nummer twee van Duitsland verdient wel een ticket voor de Champions League. Dus dan maar Bas Dost volgend jaar in de Champions League zien schitteren, ook wel een passend slot.