Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Deense premier: terrorist geen onderdeel van bredere cel

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt EPA / Simon Laessoe

Er zijn geen signalen die erop duiden dat de terrorist die afgelopen weekend in Kopenhagen twee aanvallen uitvoerde lid was van een terreurcel. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Bij de terreuraanvallen vielen twee doden en vijf gewonden.

De regeringsleider merkte wel op dat de doelwitten waar de 22-jarige schutter zich op richtte - een synagoge en een evenement gewijd aan vrijheid van meningsuiting - erop wijzen dat de aanvallen terroristisch van aard waren. Thorning-Schmidt onderstreepte dat “dit geen conflict tussen de islam en het Westen is”, maar “een conflict tussen de kernwaarden van onze samenleving en gewelddadige extremisten”.

De aanvaller opende zaterdag het vuur bij een café waar cartoonist Lars Vilks sprak over de media, godslastering en de vrijheid van meningsuiting. Hierbij viel een dode. Later vermoordde de man nog iemand bij een synagoge. Kort hierna werd de schutter door de politie doodgeschoten.

Update 17.34 uur: Vilks zal op een geheime locatie gaan wonen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Zijn huis is volgens een woordvoerder geen veilige plek meer.

Lees verder in nrc.next: Bang zijn, dat laat ik niet gebeuren (€)