Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Twee mannen gearresteerd die mogelijk dader Kopenhagen hielpen

Bloemen bij de synagoge in Kopenhagen waar een beveiliger werd doodgeschoten tijdens de aanslagen van afgelopen zaterdag.
Bloemen bij de synagoge in Kopenhagen waar een beveiliger werd doodgeschoten tijdens de aanslagen van afgelopen zaterdag. Foto AP/ Niels Hougaard

De Deense politie heeft twee mannen aangehouden die ervan verdacht worden de dader van de twee aanslagen in hoofdstad Kopenhagen te hebben geholpen. Ze zouden de man met “daden en advies” hebben bijgestaan, schrijft de politie.

Twee aanslagen

Afgelopen zaterdag werd Kopenhagen opgeschrikt door twee aanslagen, waarvoor dezelfde 22-jarige man verantwoordelijk zou zijn geweest. Hij schoot eerst ’s middags op een café waar op dat moment een bijeenkomst werd gehouden die in het teken stond van de vrijheid van meningsuiting. Daarbij werd de 55-jarige filmmaker Finn Nørgaard gedood.

De bijeenkomst in het café, waarbij ook de Franse ambassadeur aanwezig was, werd mede georganiseerd door de Zweedse kunstenaar Lars Vilks (profiel). Hij is al jaren een doelwit van radicale moslims vanwege een tekening die hij maakte van de profeet Mohammed, afgebeeld met het lichaam van een hond. Vilks raakte niet gewond. Hij zei te denken dat hij het doelwit was.

’s Nachts schoot de man een 37-jarige beveiliger dood bij de Grote Synagoge in de stad. Hij werd in zijn hoofd geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. Twee andere politieagenten raakten gewond. In de synagoge was op het moment van de aanslag een bat mitswa bezig.

Mogelijk geïnspireerd door aanslagen Parijs

De dader, volgens Deense media Omar Abdel Hamid El-Hussein, een bekende van de politie met een gewelddadig verleden, zou mogelijk geïnspireerd zijn geweest door de aanslagen in Parijs. Daar schoten twee mannen twaalf mensen dood tijdens een aanval op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en doodde een andere man vier mensen in een kosjere supermarkt en een politieagente.

Lees ook in nrc.next: ‘Bang zijn, dat laat ik niet gebeuren’. Een reportage vanuit Kopenhagen. (€)