De coming-out van zakenman Erik de Vlieger

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De boekpresentatie van Tot hier en nu verder, de autobiografie van Erik de Vlieger
Wie: zakenman Erik de Vlieger, Martine Litjens van uitgeverij Kosmos, burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders en veel vrolijke vrienden zoals Emile Ratelband, Bram Bakker en Jort Kelder.

“Ik haat journalisten. Vooral als ze van NRC zijn.” Een fijne binnenkomer op de boekpresentatie van Tot hier en nu verder, de autobiografie van Erik de Vlieger. Maar ach, wat bravoure kun je de zakenman niet kwalijk nemen. De Vlieger speelt een thuiswedstrijd vandaag, omringd door familie en vrienden in boekhandel De Vries in Haarlem waar hij als klein jongetje nog zijn schoolboeken kocht. Het uitkomen van zijn boek is “een grote wending in zijn leven”, aldus zijn uitgever Martine Litjens. “Het is als het ware zijn coming-out, hij is genadeloos eerlijk, ook over zichzelf.”

The rise and fall

Litjens geeft toe dat toen ze werd gebeld met de mededeling dat De Vlieger een afspraak met haar wilde maken, ze even moest nadenken: “Erik de Vlieger…wie is dat ook alweer?”.

Nou, zakenman dus, in 2013 goed voor een vermogen van 43 miljoen, maar dat is ook wel eens méér geweest. De Vlieger begon als negentienjarige in het naaimachinebedrijf van zijn vader en bouwde razendsnel een imperium op. Handel in industrienaaimachines, scheepswerven, luchtvaart, media en vastgoedprojecten. “Als De Vlieger zijn hand in een gehaktmolen steekt komen er gouden tientjes uit”, schreef het Parool indertijd over hem.

Tot hij in 2005 met justitie in aanraking komt. Hij wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij bedreiging en afpersing. Een link met Willem Endstra wordt gelegd. Na een zeven jaar durend onderzoek wordt hij vrijgesproken, maar het kwaad is geschied. De Vlieger: “Ik heb een hoop woede en frustraties van me af geschreven in dit boek”, vertelt hij. En ja, dus óók over NRC, dat hij partijdig vindt en als “het clubblad van Justitie” omschrijft omdat “ze altijd over justitiële zaken schrijven alsof ze in dienst zijn van de overheid”.

 

Erik de Vlieger is weer enigszins geaccepteerd. Ook door Haarlems burgemeester Bernt Schneiders.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Weer enigszins geaccepteerd

Het schrijven heeft louterend gewerkt. “Ik heb mijn kracht en energie zo goed als terug gevonden”, laat hij weten. En: “Ik ben weer enigszins geaccepteerd in Nederland.” Ook door Bernt Schneiders, de burgemeester van Haarlem, die vorig jaar november nog not amused was toen een van zijn wethouders een tikkeltje te amicaal met De Vlieger op de foto ging. “De reputatie van De Vlieger is niet onomstreden, het gaat te ver om arm in arm te gaan staan”, zei Schneiders toen. Maar nu wil hij best het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. “Het kost nog geen negentien euro, dat is ruim onder de norm van wat ik mag aannemen.”

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken