Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dagkalender van de wereldliteratuur: Richard Ford is vandaag jarig

Vandaag wordt hij 71 jaar, Richard Ford, de Amerikaanse schrijver die vooral beroemd is om zijn vierluik rondom de all-American hero Frank Bascombe.

Frank Bascombe is een stugge man; een dromerige man aan de vooravond van zijn midlifecrisis bovendien, met een hartkwaal en nogal wat frustraties omdat een carrière als romanschrijver is mislukt; hij leeft wel van de pen, maar als sportjournalist. Ziehier de hoofdpersoon van 745608The Sportswriter (1986), de derde roman van Richard Ford en de eerste waarin Bascombe de hoofdrol speelt. Een personage voor wie Ford merkbaar een zwak heeft, want hoewel The Sportswriter een afgerond geheel is, en eindigt in een net niet hopeloze melancholieke berusting, zou Ford nog twee romans en een novellenbundel over hem schrijven: Independence Day (1995, bekroond met Pulitzer Prize en Pen/Faulkner Award), The Lay of the Land (2006) en Let Me Be Frank with You (2014). Ook goede boeken, die net niet dezelfde emotionele indruk achterlaten als The Sportswriter.

Ford schrijft in een stijl die soms doet denken aan het dirty realism van onder anderen Raymond Carver. Dat geldt vooral voor de korte verhalen (Rock Springs, 1987) en zijn laatste roman, Canada (2012). In dit verhaal over een jongen op de vlucht (‘Eerst zal ik je iets vertellen over de overval die onze ouders pleegden. Dan over de moorden, die later gebeurden’) komen wat meer sociale outcasts aan bod dan in de Bascombe-tetralogie.

Voor meer edities van de ‘Dagkalender van de wereldliteratuur’, zie literatuurblog The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.