Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Minder criminaliteit in Amsterdam, maar liquidaties baren driehoek zorgen

Hoofdofficier van Justitie, Theo Hofstee, burgemeester Eberhard van der Laan en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tijdens de presentatie door de driehoek.
Hoofdofficier van Justitie, Theo Hofstee, burgemeester Eberhard van der Laan en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tijdens de presentatie door de driehoek. ANP / Koen van Weel

Het gaat goed met de criminaliteitscijfers in Amsterdam, maar het aantal en de aard van de liquidaties bezorgen burgemeester Van der Laan een “ellendig gevoel”.

Dat zei Van der Laan vanmiddag tijdens een persgesprek van de driehoek: burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van politie.

Criminaliteitscijfers dalen

De cijfers van de criminaliteit waar burgers het meeste last van hebben gingen in 2014 gestaag verder omlaag. Straatroof: 1.775 gevallen, twintig procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Overvallen: 185, 32 procent minder ten opzichte van 2013. Woninginbraken: 6.244, 19 procent omlaag.

Maar de meeste aandacht ging tijdens de persconferentie naar de liquidaties. In de eerste twee maanden van het jaar al vier. Daar zijn, zei politiecommissaris Pieter Jaap Aalbersberg, tweehonderd rechercheurs van de Amsterdamse politie fulltime mee bezig. En in de eerste dagen na een nieuwe liquidatie moet Amsterdam soms voor versterking aankloppen bij afdelingen in andere delen van het land.

Politie heeft twee liquidaties voorkomen

Successen zijn ook hier geboekt, aldus de driehoek (al wilde Aalbersberg zuinig met dat woord zijn in dit verband). Hoofdofficier Theo Hofstee wees op de zware veroordelingen, vorig jaar, van verschillende daders van liquidaties uit 2012. Aalbersberg zei dat de politie in twee gevallen erin is geslaagd liquidaties te voorkomen.

Van der Laan beaamde dat de liquidaties een groot gevoel van onveiligheid bij getuigen en buurtbewoners oproepen. Hij vertelde dat hij een buurtbewoner was gaan opzoeken bij wie een verdwaalde kogel in de ijskast in haar woning was ingeslagen terwijl zij daar met haar kind aanwezig was.

“Wij bieden die mevrouw dan een nieuwe ijskast aan. Maar die mevrouw heeft natuurlijk helemaal geen behoefte aan een nieuwe ijskast van ons.”