Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

John McCabe (1939-2015)

De Engelse componist en pianist John McCabe is vrijdag overleden. McCabe studeerde in Manchester, Liverpool (als ouderejaars van Beatles Paul McCartney and George Harrison) en München. Hij maakte aanvankelijk naam als pianist in opnames van o.a. Ives en Nielsen. Als componist onderscheidde hij zich door zijn kleurgebruik. McCabes omvangrijk oeuvre beslaat symfonieën, kamermuziek en concerten. Van 1983 tot 1990 was hij directeur van het Royal College of Music in Londen. (NRC)