Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Bas Dost is dus toch goed genoeg voor het Duitse topvoetbal

Wie nog inspiratie voor een goed jongensboek zoekt, moest zaterdag naar de Duitse Bundesliga kijken. Bas Dost leverde in zijn eentje genoeg materiaal voor een nieuwe aflevering van De wondersloffen van Sjakie.

De geboren Deventenaar scoorde voor zijn club VfL Wolfsburg zaterdag vier keer op bezoek bij Bayer Leverkusen (4-5). En zoals dat in een jongensboek gaat, maakte hij de winnende, in de laatste minuut.

Ook de voorgeschiedenis van Dost past in het verhaal. In 2012 vertrok de aanvaller bij SC Heerenveen. Als topscorer van de eredivisie trok Dost naar Vfl Wolfsburg. Hij had een voorzichtig baardje.

In datzelfde jaar trok VfL Wolfsburg als concurrent ook de Kroaat Ivica Olic aan. Bas Dost was toen 23, hij scoorde bij FC Emmen, Heracles Almelo en SC Heerenveen. En dan Olic, een gelouterde spits van tien jaar ouder met ervaring bij CSKA Moskou, Hamburger SV en Bayern München.

Het was een ongelijke strijd, die Dost dan ook verloor. Vorig seizoen speelde hij slechts dertien wedstrijden en maakte daarin vier doelpunten. Dit seizoen slonken de kansen van Dost verder. De Nederlander zat op de bank of op de tribune. Dost leek geflopt in Duitsland.

Tot dat deze winter zijn concurrent uit het niets vertrok. Olic ging naar Hamburg, waar hij hoopt zijn oude liefde HSV van degradatie te kunnen redden.

Wolfsburg haalde André Schürrle van Chelsea voor een slordige 32 miljoen euro. Maar Schürrle is vooral een speler voor de vleugels en er moest toch iemand in de spits. Wie? Dost dan maar, inmiddels voorzien van ongeremd gezichtshaar. En Dost scoorde. De eerste tegenstander na de winterstop: Bayern München, dé concurrent voor de titel. Dost scoorde twee keer in de met 4-1 gewonnen wedstrijd. Sindsdien staat hij wekelijks in de basis, met afgelopen weekend als hoogtepunt.

De spits die leek te floppen is nu met negen doelpunten clubtopscorer bij de nummer twee van Duitsland.