Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Contactlens met ingebouwd ver zien

Knipogen met rechts is het commando om in te zoomen, knipogen met links om uit te zoomen: Zwitsers en Amerikanen hebben vorige week een prototype van een contactlens gepresenteerd met ingebouwde telescoop die tot 2,8 keer kan vergroten, op de jaarlijkse AAAS-conferentie in Californië. De telescoop is gemaakt van aluminium spiegeltjes en polariserend plastic folie op een harde lens die vrijwel de gehele voorkant van de oogbol bedekt. Om het geheel zuurstof-doorlatend te maken, zitten er microscopisch kleine kanaaltjes in de lens. De telescooplenzen zouden een hulpmiddel kunnen zijn voor patiënten met maculadegeneratie. Maar er zijn ook militaire toepassingen; het onderzoek is dan ook deels betaald door het Amerikaanse leger.