Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Rups stinkt dankzij terpenen

Een rups van de pagePapilio glaucus schuift zijn stinktong uit.
Een rups van de pagePapilio glaucus schuift zijn stinktong uit. Foto Edith Smith

De rupsen van de Amerikaanse vlinder Papilio glaucus hebben een stinkende tong. Texaanse genetici weten nu waardoor dat komt. In het genoom van de vlinder vonden zij genen die betrokken zijn bij de productie van terpenen. Dat zijn vluchtige moleculen die lekker maar ook vies kunnen ruiken. De Amerikanen beschreven het genoom van de vlinder donderdag in Cell Reports. Papilio glaucus is een vlinder uit de familie van pages. Net als andere pages bezitten de rupsen van de vlinder een gevorkte tong (‘osmeterium’) die ze naar buiten schuiven als ze worden bedreigd. Het osmeterium scheidt een onwelriekende geur af om roofdieren af te schrikken. Dankzij de tong en twee oogvlekken hebben de rupsen ook iets weg van een slang, wat ook afschrikt. De onderzoekers vonden daarnaast meer opsine-genen in het pagegenoom dan andere vlinders hebben. Opsines zijn eiwitten waarmee dieren kleuren zien. Misschien kunnen pages meer kleuren zien dan andere vlinders. (NRC)