Amazon-drones? Jeff Bezos mag nog even blijven dromen

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Drones die pakketjes bezorgen in plaats van de postbode worden ooit werkelijkheid. Maar dat gaat langer duren dan Amazon-baas Jeff Bezos voor ogen had, schrijft Bloomberg.

Bezos sprak bij actualiteitenprogramma 60 Minutes over zijn plannen drones in te zetten:

Vorig jaar onthulde Bezos zijn plannen om de voertuigen in te zetten bij de bezorging van Amazon-bestellingen. De Federal Aviation Administration (FAA) gooit echter roet in het eten. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit onthulde gisteren wetgeving met duidelijke regels voor drone-verkeer:

  • De bestuurder van een drone moet gediplomeerd zijn;
  • De drone mag met de lading niet meer dan 25 kilo wegen;
  • De voertuigen mogen niet ‘s nachts of rond vliegvelden vliegen;
  • Drones mogen niet hoger dan 152 meter of harder dan 160 kilometer per uur vliegen

De regelgeving van de FAA komt vier jaar later dan de eigenlijke deadline van maart 2011. Uiteraard tot frustratie van hobbyisten én bedrijven die allang werken of experimenteren met drones. Daarnaast zijn de regels ook nog eens gedateerd, merkt Quartz op. Bezos mag voorlopig weer even dromen over Amazon-drones.

Voortaan altijd bellen via wifi

The New York Times denkt dat een kleine revolutie aanstaande is in de Amerikaanse telecommarkt in de Verenigde Staten. Twee start-ups leiden daarin: Republic Wireless en FreedomPop.

Deze nieuwkomers in de markt werken aan mobiele telefonie die uitsluitend werkt op wifi. Door middel van strategisch geplaatste routers moeten consumenten - voor minder geld, tussen 5 en 10 dollar per maand - altijd bereikbaar zijn. Pas als klanten buiten bereik zijn van deze wifi-netwerken schakelen hun telefoons over naar netwerken van bijvoorbeeld T-Mobile of Verizon.

Tot nu toe hebben deze telecombedrijven nog geen echte aandacht besteed aan de activiteiten van Republic Wireless en FreedomPop. Maar nu aanbieders als Cablevision en Google dezelfde plannen hebben met wifi-apparaten gaat dat volgens The New York Times snel veranderen. Of dat goed nieuws is voor de kansen van Republic Wireless en FreedomPop moet blijken, maar mogelijk is het einde in zicht van dure telefoonabonnementen.

Online boodschappen bestellen nog niet zo’n succes

De grootste markt in de Verenigde Staten is die in eten- en drinkwaren. Jaarlijks gaat daar meer dan 600 miljard dollar in om. Maar het is ook een sector waar de minste innovatie plaatsvindt, schrijft Business Insider op basis van een rapport van onderzoeksbureau BI Intelligence.

Tot op heden wordt maar 1 procent van eten en drinken online besteld, ondanks de komst van diensten als Instacart of AmazonFresh. De consument blijft ondanks het gemak van trouw aan de supermarkt of deli om de hoek. BI Intelligence constateert dat het op tijd leveren van verse producten nog altijd moeilijk is, omdat vraag van klanten en aanbod van leveranciers niet aansluiten.

De komst van bezorgingsdiensten van Amazon, eBay of Google die op dezelfde dag leveren tonen desondanks potentieel. Volgens BI Intelligence zijn Millennials bereid om vanwege het gemak te kiezen voor extra kosten om boodschappen doen te vermijden. Alleen dan moeten die diensten hun productieketens efficiënter opzetten. En voor een stukje van die taart van 600 miljard mag daar best wat werk in worden gestoken.

    • Hans Klis