Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Al twee weken op de vlucht voor de uitslag van de Super Bowl

Een speler van de Patriots, de winnaar van Super Bowl, houdt de beker omhoog.
Een speler van de Patriots, de winnaar van Super Bowl, houdt de beker omhoog. Foto EPA / Erik S. Lesser

De een noemt het een vlucht voor ‘de Kennis’, de ander spreekt van een wedstrijd in ‘opzettelijke onwetendheid’. Maar alle 112 deelnemers aan de zogeheten Last Man hebben hetzelfde doel: zo lang mogelijk niets te weten komen over de uitslag van de Super Bowl, nu inmiddels twee weken geleden.

Gemakkelijk is dat allerminst. Met meer dan 114 miljoen kijkers was de beslissende wedstrijd in het American footballseizoen van dit jaar het best bekeken televisieprogramma ooit in de Verenigde Staten. Het merendeel van de deelnemers is dan ook al uit het spel. Nog zeven onwetenden zijn over.

Twitter avatar findthelastman Last Man 2015 We’re down to 7 runners, but only 2 are tweeting on a somewhat regular basis. #Lastman

De ‘doodsoorzaak’ vermelden

Op een prijs hoeft de laatst overgebleven ‘runner’ - zoals de deelnemers zichzelf noemen - overigens niet te rekenen. De Last Man is vooral een wedstrijd tegen jezelf, en een voldaan gevoel is de enige beloning. Wie mee wil doen, hoeft slechts een regel te volgen: op Amerikaanse bodem blijven.

Een andere voorwaarde is dat de deelnemers eerlijk zijn over hun vluchtpoging. Zodra ze de uitslag of winnaar van de Super Bowl hebben gehoord, dan worden ze geacht op Twitter te melden dat ze ‘dood’ zijn. Daar hoort ook een doodsoorzaak bij:

Twitter avatar DrOmnyx Back Bay Bombay Lost at 10:56 because of an email from a professor. #lastman @findthelastman
gg
Twitter avatar firebomb56 Robert Ballard OK #lastman I’m out! Family brought it up in dinner conversation!
Twitter avatar Val4811 Val #lastman death by tinder guy who immediately told me the result right after I told him I was avoiding the information. #peoplesuck

Eerste dag het zwaarst

Met name de eerste dag na Super Bowl Sunday is zwaar, zo vertellen deelnemers aan The New Yorker. Op de maandag na de wedstrijd is het nieuws namelijk overal, zowel in de media als bij de koffieautomaat op werk. Het verbaast dan ook niet dat na een dag vaak al meer dan de helft van de runners uit de wedstrijd is.

Voor een deel is dat gevaar te ontwijken door de radio en televisie uit te laten en de krant niet open te slaan. Veel moeilijker is dat met sociale media of mobiele applicaties. Sommige deelnemers zetten hun telefoon daarom gewoon uit, zolang ze nog meedoen aan de wedstrijd.

Enkele jaren op de vlucht

Hoe lang de deelnemers dat kunnen volhouden? Best lang, naar het schijnt. De huidige recordhouder is volgens Mashable J. Scott Fitzwater, die bij een vorige editie pas na enkele jaren de uitslag van een Super Bowl ontdekte. Dit jaar verging het Fitzwater daarentegen een stuk minder goed tijdens de Last Man.

De ontdekking kwam voor hem tijdens een uitzending van het satirische televisieprogramma Last Week, toen presentator John Oliver een grap maakte over de droevige stemming in Seattle na het verlies van de wedstrijd. Hij zei:

“Medicijnen op recept, het enige dat mensen in de omgeving van Seattle nog enig plezier kan brengen.”

Waarop Fitzwater het volgende tweette:

Twitter avatar jscottfitzwater J. Scott Fitzwater I’m out. Curse you, John Oliver! #lastman