Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Aboutaleb naar topontmoeting met Obama over terreur en radicalisering

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is komende week bij een topontmoeting in het Witte Huis over radicalisering. In select gezelschap spreekt hij dinsdag en woensdag over het gevaar van radicalisering na de recente terreur in Kopenhagen, Parijs, Sydney en Ottawa.

Ook de burgemeesters van Parijs en het Belgische Vilvoorde zijn er, naast de leiders van Amerikaanse steden die te maken hebben met radicalisering. Later zullen ministers en VN-topman Ban Ki-moon komen om een ‘actie-agenda’ tegen extremisme te maken.

Dat Aboutaleb wordt ontvangen op dit regeringsniveau is opmerkelijk, ook omdat zijn visie op extremisme onder jonge moslims verschilt van die van president Obama. Obama spreekt niet over de religie; het is volgens hem „gewelddadig extremisme”.

Aboutaleb wil een ander geluid laten horen. „Er zal een poging moeten worden gedaan binnen de islamitische gemeenschap”, zegt hij in een interview morgen in deze krant. „Het benoemen van een probleem is de start van een oplossing.”