Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

40 jaar Saturday Night Live: nostalgisch feestje met alleen maar sterren

Bijzonder groots werd gisteravond op de Amerikaanse omroep NBC het 40-jarig jubileum van de wereldberoemde sketchshow Saturday Night Live gevierd. Drieënhalf uur lang vol nostalgie en een reeks sterren die niet onderdeed voor de Oscars of de Grammy’s. Zowel de comedy als de muziek was een spektakel.

Screenshot via YouTube

Het was 1974 toen de legendarische Amerikaanse talkshowpresentator Johnny Carson tegen zijn omroepbazen bij NBC zei dat hij minder wilde gaan werken. NBC zond al tien jaar hoogtepunten van zijn show uit op zaterdag of zondag, maar Carson wilde graag dat ze die ook doordeweeks zouden uitzenden. Zo kon hij dan wat meer rust nemen. Prima, zeiden ze bij NBC, maar dan moet er in het weekend wel iets nieuws komen.

Dat werd Saturday Night Live, bedacht door producent Lorne Michaels. Een variëteitenshow met muziek en sketches, elke week gepresenteerd door een bekend iemand. We zijn veertig jaar verder en het ideetje dat door Michaels bedacht werd om in essentie Johnny Carson wat meer vrije dagen te geven, is nog steeds op televisie. Het is uitgegroeid tot het bekendste sketchprogramma op aarde en heeft de carrières van menig komisch acteur en artiest in de Verenigde Staten gelanceerd.

Twitter avatar nbcsnl Saturday Night Live You heard it from Robert De Niro, folks. #SNL40 http://t.co/xkkYvyK3mT

We zijn 784 afleveringen, 175 Emmy-nominaties en zes presidenten verder. De vaste cast van het programma is door de jaren heen steeds veranderd en die cast krijgt nu duizenden dollars meer per week dan de 750 die de allereerste groep kreeg. En er is natuurlijk kritiek gekomen: de show zou minder goed zijn dan in de begindagen.

Maar in essentie is er toch maar weinig veranderd. Aan het format dan. Nog steeds begint de show met een eerste sketch, de zogenoemde ‘cold open’, waarna de woorden ‘live from New York, it’s Saturday night!’ naar de camera worden geschreeuwd. Dan de monoloog van de bekende ster die de aflevering van die week presenteert. Dan weer wat sketches, het eerste van twee nummers van de muzikale gast, het komische actualiteitenonderdeel Weekend Update, weer wat sketches, tweede muzieknummer, laatste sketch, afscheid. En dat in een uur.

En zo zag het er gisteravond uit:

Wat hoogtepunten:

Behalve gisteravond. Toen zond NBC, hoewel het officieel in oktober pas veertig jaar geleden is dat de eerste aflevering werd uitgezonden, een groots jubileumspektakel uit van bijna 3,5 uur. Iedereen die iemand was, ofwel in de geschiedenis van het programma ofwel gewoon qua bekendheid, was erbij. Als sterrenaangelegenheid kon de special gemakkelijk de concurrentie aan met awardshows als de Grammy’s, de Oscars en de Golden Globes.

Om maar wat sterren te noemen: Chevy Chase (lid van de eerste cast), Alec Baldwin (presenteerde liefst zestien keer, niemand deed dat zo vaak), John Goodman, Jerry Seinfeld, Dana Carvey, Mike Myers, Tom Hanks, Steve Martin, Chris Rock, Eddie Murphy, Paul McCartney, Paul Simon, Kanye West, Taylor Swift. En die werden allemaal, of in een sketch of als muziekact, in de urenlange nostalgierit gepropt. En wat je dan kreeg, was een zelf-feliciterend feest der herkenning.

Nostalgie-rap
Neem alleen de start van de show al, gedaan door grote vrienden Jimmy Fallon (oud-castlid, nu talkshowpresentator) en Justin Timberlake. Die verpakten veertig jaar nostalgie in een (rap)nummer. Daarin onder andere een verwijzing naar een van de beroemdste Saturday Night Live-sketches aller tijden: ‘More Cowbell’.

Oude audities
Of de video van audities van oud- en huidig castleden als Dan Aykroyd, Fred Armisen en Seth Meyers. Daarbij ook beelden van audities van inmiddels bekende mensen, die niet werden aangenomen voor het programma, onder wie Stephen Colbert (The Colbert Report, straks de opvolger van talkshowpresentator David Letterman) en acteur Zach Galifianakis (The Hangover, wel al gastpresentator geweest):

Seinfeld beantwoordt
Ook leuk, Jerry Seinfeld kwam op het podium om vragen uit het publiek te beantwoorden. In dat publiek, uiteraard, ster na ster. Vooral grappig: oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin zit ook tussen de mensen, maar wordt door Seinfeld als ‘Tina Fey’ aangesproken. Fey was een oud-castlid die vijf keer tijdens een sketch Palin nadeed rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Het werd een van de bekendste politieke imitaties in de geschiedenis van het programma:

Wayne’s World
Wat te denken van Wayne’s World qua nostalgie. De cultfilm uit 1992 vond zijn oorsprong in Saturday Night Live. Het werd de meest succesvolle film gebaseerd op personages uit het programma ooit. En als je voor je 40-jarig jubileum dan toch zowel Mike Myers als Dana Carvey in de studio hebt, dan doe je iets met Wayne’s World (iets wat die twee trouwens in 2013 ook al eens deden):

Beroemdheden nadoen
Celebrity Jeopardy, een parodie op het gelijknamige quizprogramma (je ziet het antwoord, je moet de vraag die erbij hoort geven), is altijd al hét onderdeel van Saturday Night Live geweest waarin castleden of gasten hun beste imitaties uit de kast konden halen. Zo ook gisteren. Zo speelde Darrell Hammond (oud-castlid en nu ‘de stem’ van het programma) Sean Connery en Alec Baldwin zanger Tony Bennett. Huidig castlid Kate McKinnon mocht haar Justin Bieber weer eens laten zien:

En Murphy was er
Een wat ongemakkelijk moment was de bijzonder korte toespraak van acteur en komiek Eddie Murphy. Hij maakte van 1980 tot 1984 onderdeel uit van de cast, maar verscheen daarna nooit meer in het programma. Uit boosheid. Ze hadden hem volgens Murphy enkele keren slecht behandeld. Gisteren was er hij er na 31 weer. Hij kreeg lof van medekomiek Chris Rock, maar vervolgens voegde zijn aanwezigheid op het podium gedurende twintig seconden nog maar weinig toe.

Meer video’s van de show staan op het officiële YouTube-kanaal van Saturday Night Live. Daarop zullen vandaag ongetwijfeld nog meer hoogtepunten verschijnen.

Muzikale hoogtepunten

SNL is al jaren niet alleen een springplank voor veel komieken, ook veel muzikanten krijgen iedere week een podium. Gisteravond kwam een keur aan muzikale gasten voorbij die menig talkshow of ander programma maar wat graag bij elkaar hadden willen krijgen. De nieuwe lichting werd onder meer vertegenwoordigd door Miley Cyrus en Taylor Swift, ‘oude sterren’ door bijvoorbeeld Paul McCartney (werd bovendien aangekondigd door Keith Richards van The Rolling Stones) en Paul Simon.

Twitter avatar thesurfreport Diane Gordon I had forgotten how much music I was exposed to thru #SNL. The show invited so many artists early early in their careers #SNL40

Popzangeres Miley Cyrus coverde ’50 Ways To Leave Your Lover’ van Paul Simon:

Paul McCartney zong ‘Maybe I’m Amazed’:

Taylor Swift deed ook mee in een sketch:

Kanye West was ook van de partij. Hij trad onder meer op met zijn nieuwe liedje ‘Wolves’, waarvoor hij samenwerkte met de rapper Vic Mensa en de Australische popzangeres Sia:

De komieken die ooit bij SNL zijn begonnen of gastoptredens hebben verzorgd (bijvoorbeeld Adam Sandler, Steve Martin, Dan Akroyd) nemen in onderstaand filmpje op hun eigen wijze een loopje met bekende artiesten (Beyoncé), liedjes (‘Uptown Funk‘ van Mark Ronson en Bruno Mars in geheel eigen stijl uitgevoerd door muziekleraren The Culps) of eigen sketches (The Blues Brothers, met niet John Belushi, die overleed in 1982, maar diens broer Jim):
http://youtu.be/25gLcBgduHk

Meer muziek bij SNL

Lees ook in NRC Handelsblad: Al veertig jaar ‘Live from New York, it’s Saturday Night’. (€)