WK afstanden: zilver voor Wüst op 1500 en Mulder op 500 meter

Overzicht van het Thialf ijsstadion gedurende de eerste 500 meter met Michel Mulder en Hein Otterspeer. Mulder won uiteindelijk zilver na twee omlopen. Otterspeer viel net buiten de prijzen.
Overzicht van het Thialf ijsstadion gedurende de eerste 500 meter met Michel Mulder en Hein Otterspeer. Mulder won uiteindelijk zilver na twee omlopen. Otterspeer viel net buiten de prijzen. Foto ANP / Vincent Jannink

Ireen Wüst is er niet in geslaagd een gouden medaille te winnen tijdens de WK Schaatsen in Thialf. Ze werd tijdens haar laatste afstand tweede achter de Amerikaanse Brittany Bowe. Michel Mulder won op de 500 meter ook een zilveren plak, achter de Rus Pavel Koelizjnikov.

500 meter mannen

Topfavoriet Koelizjnikov won beide 500 meters. De eerste omloop sloot hij af in 34,383, een persoonlijk record. Tijdens de tweede omloop klokte hij 34,548.

Mulder zette tijdens de eerste 500 meter de derde tijd neer met 34,852. De tweede omloop reed hij 34,770, waarmee hij naar de tweede plek klom. Hein Otterspeer, die tijdens de eerste 500 meter nog de tweede tijd noteerde, viel net buiten het podium door een slechtere tweede omloop, na een zeer moeizame laatste binnenbocht.

1500 meter vrouwen

Foto AP/Peter Dejong

Brittany Bowe tijdens haar winnende rit op de 1.500 meter bij de WK afstanden in Thialf. Foto AP/Peter Dejong

De 1.500 meter schaatsen bij de vrouwen is gewonnen door de Amerikaanse Brittany Bowe. Het is haar tweede gouden medaille tijdens de afstandskampioenschappen in Thialf in Heerenveen na winst op de 1.000 meter op vrijdag. Ireen Wüst werd tweede, haar derde zilveren medaille van het toernooi.

Wüst was bijna een halve seconde langzamer dan haar Amerikaanse concurrente: 1.54,76 om 1.54,27. Het brons ging naar de Amerikaanse Heather Richardson, die wordt getraind door de Nederlandse coach Jillert Anema. Voor Wüst was de race een nieuwe teleurstelling, na het missen van goud op de 3 kilometer en de ploegenachtervolging. Ze was de regerend wereldkampioen op de 1.500 meter.

“Ik baal het meest van de tweede plek. Mijn eerste ronde ging goed, maar ik heb het verloren in de tweede ronde. Ik lijkt wel alsof ik hier een abonnement heb op die tweede plek.”

Marrit Leenstra verloor in een rechtstreeks duel van Wüst en werd vijfde. Marije Joling werd zesde.

Update: 16.11 uur: Goud voor Stroetinga en Irene Schouten op massastart

Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft zondag bij de WK afstanden de massastart op zijn naam geschreven. De 33-jarige Fries reed samen in Thialf een bekeken race. In de zestiende en laatste ronde maakte de drievoudige Nederlands kampioen op dit nieuwe onderdeel het in de eindsprint van het peloton ijzersterk af. De Italiaan Fabio Francolini eindigde als tweede, gevolgd door de Fransman Alexis Contin.

Tijdens de massastart bij de vrouwen legde Irene Schouten beslag op de eerste plaats. Ivanie Blondin uit Canada werd tweede, de derde plaats ging naar Mariska Huisman.

De massastart stond bij de WK afstanden voor de eerste keer op het programma. De wedstrijd is in feite een verkorte marathonwedstrijd over zestien ronden. Een marathonwedstrijd bij de mannen duurt 125 ronden, bij de vrouwen 60.