Werkt het bestand in Oekraïne? Volg hier de laatste ontwikkelingen

Na opnieuw een dag van hevige gevechten in Oost-Oekraïne is gisteravond het staakt-het-vuren ingegaan: de eerste fase van een vredesplan om een eind te maken aan het conflict waarbij in de afgelopen tien maanden meer dan 5.500 mensen zijn gedood. Respecteren de partijen het bestand? We volgen de laatste ontwikkelingen.

Een vrouw passeert een verwoest gebouw in Vuhlehirsk, een stad bij Donetsk.
Een vrouw passeert een verwoest gebouw in Vuhlehirsk, een stad bij Donetsk. Foto Reuters / Bas Ratner

Na opnieuw een dag van hevige gevechten in Oost-Oekraïne is gisteravond om 23.01 uur (Nederlandse tijd) het staakt-het-vuren ingegaan. Het vormt de eerste fase van een vredesplan om een eind te maken aan het conflict waarbij in de afgelopen tien maanden zo’n 5.500 mensen zijn gedood.

De scepsis over het standhouden van de wapenstilstand is sinds het sluiten van het nieuwe bestandsakkoord afgelopen donderdag alleen maar gegroeid. In de strategisch belangrijke stad Debaltseve, waar duizenden Oekraïense militairen omsingeld zijn, werd ook vandaag weer gevochten. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakte melding van gevechten in Loegansk.

Respecteren de partijen het bestand? We volgen de laatste ontwikkelingen met behulp van NRC-correspondent Steven Derix.

Update 19.09

De vier regeringsleiders achter het bestandsakkoord hebben in een telefoongesprek geconstateerd dat de mate naleving van het staakt-het-vuren “grotendeels tevreden stelt, ondanks lokale incidenten die snel moeten worden opgelost”. Dat meldt het Elysée, het kantoor van de Franse president François Hollande, in een verklaring. Hij is met bondskanselier Angela Merkel, president Poetin en president Porosjenko van Oekraïne overeengekomen dat nu vervolgstappen kunnen worden gezet uit het 13-puntenplan (lees hier een analyse van de plan, €).

De vier hebben ook hun steun uitgesproken voor een resolutie bij de Veiligheidsraad waarin het bestandsakkoord wordt bekrachtigd.

Update 14.22 uur

De rebellen in het oosten van Oekraïne weigeren waarnemers van de OVSE toegang te verschaffen tot de stad Debaltseve. Volgens hen geldt het staakt-het-vuren niet in die regio, schrijft persbureau Reuters. Volgens Ertugrul Apakan van de OVSE wordt de wapenstilstand in Oost-Oekraïne grotendeels nageleefd, maar gaan de schietpartijen rond Debaltseve en Loegansk gewoon door.

Update 13.09 uur

Ten noorden van de stad Debaltseve wordt weer gevochten, meldt journalist Oliver Carroll op Twitter. Rond 12.20 uur vond er een mortieraanval plaats. Zes Oekraïense slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht, een van hen is ernstig gewond.

Twitter avatar olliecarroll Oliver Carroll Just now six new ukrainian casualties delivered to artemovsk Hospital, 1 serious, following mortar attack north of Debaltsevo. #ceasefire

Intussen meldt Kiev dat het bestand niet wordt geschonden. De eigen troepen zouden zich strikt aan het staakt-het-vuren houden en de beschietingen van de rebellen zouden “niet structureel” zijn.

Update 11.30 uur

Eduard Basurin, gezagvoerder van de pro-Russische separatisten, meldt aan persbureau Reuters dat de rebellen het recht hebben om het vuur te openen op Debaltseve - ondanks de wapenstilstand.

“Natuurlijk kunnen we het vuur openen [op Debaltseve], het is ons grondgebied.”

Update 11.09 uur

Volgens inwoners van Donetsk was het gisteren en eergisteren rumoerig in de regio, maar is het vandaag “rustig en kalm”, schrijft persbureau Reuters. Een Oekraïense stafofficier, gestationeerd in de buurt van Debaltseve:

“Het aantal aanvallen is afgenomen, maar er zijn nog incidenten.”

Ook NRC-correspondent Steven Derix spreekt, via een krakerige telefoonverbinding vanuit Gorlovka (maps), over rust in het gebied.

“We mochten niet verder richting het front, de opstandelingen houden journalisten tegen. Maar de plaatsvervangend commandant van Gorlovka vertelde dat ze strikte orders hebben om niet te vuren, ook niet richting de Oekraïense militairen in Debaltseve.”

In Gorlovka stopte het vuren om 00.00 uur lokale tijd, maar omdat de Russische tijd is ingevoerd sinds de opstand, lopen ze daar een uur voor op Kiev. De Oekraïners schoten dus nog een uur langer door, zegt Derix.

Oekraïense militairen voetballen op de weg, onderweg naar de stad Debaltseve.

Oekraïense militairen voetballen op de weg, onderweg naar de stad Debaltseve. Foto AFP / Volodimir Shuvajev

update 9.10 uur

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger hebben de pro-Russische rebellen tien keer op Oekraïense milities geschoten nádat het bestand is ingegaan, schrijft persbureau Reuters. De (onregelmatige) aanvallen zouden voornamelijk in de regio Debaltseve hebben plaatsgevonden. Verder zouden de gevechten over de hele frontlinie zijn gestopt. De Oekraïense autoriteiten melden dat er twee burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Er zouden geen soldaten zijn gedood. Gennady Moskal, gouverneur in de regio Loegansk:

“Kort na middernacht hebben meervoudige raketwerpers het centrum van het dorp Popasna (maps) getroffen en twee burgers gedood.”

DAN, de nieuwsdienst van de separatisten, meldt dat de rebellen bij Debaltseve begonnen met schieten om zich te verdedigen nadat het Oekraïense leger het bestand zou hebben geschonden. Eduard Basurin, gezagvoerder van de rebellen:

“Ze werden gedwongen om te reageren en het vuur te openen.”

update 7.40 uur

Nadat president Porosjenko van Oekraïne vannacht heeft opgeroepen tot een bestand (hier zijn speech), stopte het schieten in Donetsk abrupt. NRC-correspondent Steven Derix:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Staakt-het-vuren. Doodse stilte hangt boven #Donetsk.

Een paar uur nadat het bestand in werking is getreden zouden enkele incidenten hebben plaatsgevonden. Oekraïne meldde vanochtend een mortieraanval tegen milities in de regio Loegansk, bij de Russische grens. Volgens de pro-Russische rebellen hebben Oekraïense soldaten het vuur geopend in de regio Debaltseve (maps), zo’n 65 kilometer ten noordwesten van Donetsk. Die stad is in handen van de separatisten.

Journalisten van AFP hoorden vannacht regelmatig schoten van automatische wapens, maar geen geweervuur.

Dit bericht wordt bijgewerkt. Je kunt de pagina zo nog eens verversen.

Hier de uitgebreide special over de oorlog en het bestand in Oekraïne. (€)