Uber moet dwangsom van 50.000 euro betalen voor UberPOP-ritjes

Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant.
Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. Foto ANP / Remko de Waal

Uber, het bedrijf achter taxidienst UberPOP, moet een dwangsom van in totaal 50.000 euro betalen. Chauffeurs van de dienst, waarbij particulieren taxiritjes aanbieden, gaan ondanks een rechterlijk verbod gewoon door. Dat stelde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vast na controles, bevestigt een woordvoerder.

De goedkopere taxidienst van Uber werd in december door de rechter verboden. Chauffeurs van UberPOP overtreden de wet, omdat ze niet over een taxivergunning beschikken. Bij elke geregistreerde overtreding zou het bedrijf, dat dit faciliteert, een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen. Dat wordt nu dus 50.000 euro. Eerder moest het bedrijf al een dwangsom van 10.000 euro betalen. Het totale bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal een ton.

In Amsterdam zijn vier chauffeurs betrapt die via de UberPOP-app klanten hadden geworven. In Rotterdam werd één particulier gesnapt. De chauffeurs kregen een proces-verbaal en riskeren een dwangsom van 10.000 euro. Dat bedrag moeten ze betalen als ze nog een keer betrapt worden.

Illegale praktijken

De tactiek van Uber is net zo lang doorgaan met de illegale praktijken tot de wet wordt aangepast, schreef mediaredacteur Stijn Bronzwaer in december al op NRCQ.

Uber wist in meerdere Amerikaanse steden zo een wetswijziging af te dwingen. In Europa gaat dat een stuk moeizamer: UberPOP is door de rechter in onder meer Brussel, Berlijn en Hamburg verboden.

Ondanks de hoge advocatenkosten en de negatieve publiciteit door de rechtszaken, gaat het goed met de app. Het bedrijf haalde begin december nog een miljard euro op bij investeerders. Bronzwaer:

Met een geschatte waarde van 32,5 miljard euro is Uber één van de meest veelbelovende nieuwe bedrijven uit Silicon Valley.

Uber heeft wel concurrentie, en wel uit Letland. Taxi-app Taxify is nu in tien Europese landen actief, waaronder Nederland, en biedt alleen gecertificeerde taxi’s aan. Ook Uber biedt ritten aan met gecertificeerde chauffeurs, maar die zijn duurder.

Lees verder op NRCQ: Uber gaat zich nu écht netjes gedragen. Zegt Uber zelf. en Uber: vandaag hip en innovatief, morgen suf en achterhaald.