Springen, vliegen en dunken maar: de NBA Slam Dunk contest 2015

It’s time to slam now“. Het was de zaterdagavond van het All-Star weekend in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en dat betekent: tijd om te dunken. Ofwel: aanloop nemen, zo hoog mogelijk springen, zo lang mogelijk in de lucht blijven hangen en de bal langs armen en benen zo stijlvol mogelijk in het net krijgen.

Zach LaVine van de Minnesota Timberwolves vliegt in zijn Space Jam-shirt naar het net tijdens de Slam Dunk Contest in New York.
Zach LaVine van de Minnesota Timberwolves vliegt in zijn Space Jam-shirt naar het net tijdens de Slam Dunk Contest in New York. Foto AFP/Timothy A. Clary

It’s time to slam now“. De soundtrack van de animatiefilm Space Jam uit 1996 galmt door het Madison Square Garden in New York als de 19-jarige basketballer Zach LaVine (Minnesota Timberwolves) het stadion betreedt. Het is de zaterdagavond van het All-Star weekend in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en dat betekent: tijd om te dunken.

Vandaag wordt het weekend afgesloten met een wedstrijd tussen de beste spelers van het seizoen. Maar tijdens het gehele weekend waren er allerlei competities om te zien wie van alle basketbalmiljonairs de beste is. Gisteravond was het tijd voor de beste dunker - iets dat alleen weggelegd is voor de meest atletische spelers.

Dunken is een spectaculaire manier om al springend de basketbal van bovenaf in het net te smijten. Ofwel: aanloop nemen, zo hoog mogelijk springen, zo lang mogelijk in de lucht blijven hangen en de bal langs armen en benen zo stijlvol mogelijk in het net krijgen. LaVine mocht samen met Victor Oladipo (Orlando Magic), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) en Mason Plumlee (Brooklyn Nets) uitvechten wie de beste was, en dat leverde mooie beelden op:

https://www.youtube.com/watch?v=TM6geugdhqI

‘Like Mike’

Het was niet zomaar dat LaVine opkwam met de muziek van Space Jam, de film waarin basketballegende Michael Jordan het met de tekenfilmfiguurtjes van de Looney Tunes in een basketbalwedstrijd opneemt tegen buitenaardse wezens.

LaVine droeg hetzelfde shirt als Jordan - die de Slam Dunk Contest zelf twee keer won - in de film draagt. Het bleek allemaal een opmaat te zijn voor één van zijn dunks - die LaVine zelf de ‘Space Jam’ dunk noemt:

Het leverde de rookie (eerstejaars prof) meteen bij zijn eerste dunk de perfecte score van vijftig punten op. Dat lukte hem even later bij zijn tweede poging weer:

Een na jongste winnaar

LaVine was niet de enige die volgens de jury een perfecte dunk wist te maken. Ook Oladipo kreeg 50 van de 50 punten voor een van zijn dunks - inclusief een pirouette:

Toch was het niet genoeg om LaVine van de winst af te houden. Daarmee werd de jonge basketballer de een na jongste winnaar van de Slam Dunk contest ook. Alleen levende legende Kobe Bryant (die 18 was toen hij won) was er eerder bij. Onder andere grote sterren als Jordan, Dwight Howard, Blake Griffin en Vince Carter wonnen de prijs in eerdere edities.

Alleen de grootste ster van het moment, LeBron James, won de prijs nog nooit, waarschijnlijk omdat hij nog nooit meedeed. Elk jaar weer probeert het basketballiefhebbende publiek hem zover te krijgen om toch een keertje mee te doen. Wie onderstaand filmpje bekijkt, begrijpt waarom: