Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Premier Netanyahu roept op tot “massale immigratie” naar Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opgeroepen tot “massale immigratie” van Europese joden naar Israël. Dit naar aanleiding van de schietpartij in een synagoge in Kopenhagen, waarbij een 30-jarige joodse beveiliger is gedood.

Benjamin Netanyahu, premier van Israël.
Benjamin Netanyahu, premier van Israël. Foto AP / Abir Sultan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opgeroepen tot “massale immigratie” van Europese joden naar Israël, schrijft persdienst AP. Dit naar aanleiding van de schietpartij in een synagoge in Kopenhagen, waarbij een 30-jarige joodse beveiliger is gedood.

Netanyahu zei dat de regering vandaag in debat gaat over een miljoenenplan om de joodse immigratie vanuit Frankrijk, België en Oekraïne aan te moedigen. Netanyahu, voorafgaand aan de kabinetsvergadering:

“Deze golf van aanslagen zal, naar verwachting, doorzetten. Joden verdienen het om in elk land veilig te zijn, maar we zeggen tegen onze broeders en zusters: Israël is uw thuis.”

Jair Melchior, de opperrabbijn van Denemarken, zei “teleurgesteld” te zijn door de oproep.

“Terreur is geen reden om naar Israël te verhuizen.”

‘verschrikkelijk’

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt bestempelde de aanslagen als terreurdaden. Nadat het nieuws naar buiten kwam dat de vermoedelijke dader was uitgeschakeld, reageerde ze “opgelucht”:

“Ik ben blij en opgelucht dat de politie de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen onschadelijk heeft gemaakt Niemand mag wegkomen die de vrije en democratische Deense gemeenschap aanvalt. Het is een oneindig treurige ochtend. Twee onschuldige mensen hebben hun leven verloren door een cynische terreuractie tegen Denemarken.”

Ook de Deense cartoonist Kurt Westergaard, zelf al eens het doelwit van aanslagen nadat hij in 2005 karikaturen tekende van de profeet Mohammed, heeft gereageerd. Tegen het Duitse persbureau DPA zei hij:

“Dit is verschrikkelijk. Misschien konden we dit verwachten, na wat er in Parijs gebeurd, maar het is toch heel dichtbij. Mijn eerste gevoel was: ik word heel kwaad.”

Minister Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) over de aanslag, tegen persdienst ANP:

“[Het is] opnieuw een schokkende aanval op vrije burgers en het vrije woord.”

D66-leider Alexander Pechtold reageert op Twitter:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Opgelucht dat vermoedelijke dader Kopenhagen gepakt is, verontrust over opnieuw een aanslag op onze vrijheden. Angst mag ons niet verlammen.

‘aanslag op onze manier van leven’

Ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sprak zijn afschuw uit over de gebeurtenissen. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat de beveiliging van de synagoge heeft gewerkt, want zo is voorkomen dat de dader is binnengekomen - anders zou het aantal doden veel groter zijn geweest, vermoedde Zijlstra.

Premier Rutte noemt het tegenover persdienst ANP “laffe aanslagen op de vrijheid van meningsuiting”. Hij betoonde zijn medeleven aan de Deense premier Thorning-Schmidt.

“Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en gewonden. Dit zijn aanslagen op onze manier van leven. Wij blijven waakzaam en vastberaden om onze vrijheden te beschermen.”

Cazeneuve naar kopenhagen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die direct betrokken was bij de klopjacht op de daders van de aanslag op Charlie Hebdo, heeft laten weten vandaag naar Kopenhagen te reizen om te praten met de Franse ambassadeur François Zimeray in Denemarken. Zimeray was bij de bijeenkomst van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks waar gisteren de eerste aanslag werd gepleegd. Beide mannen bleven ongedeerd, maar een andere 55-jarige aanwezige kwam om het leven en drie agenten raakten gewond.