IS vermoordt 21 Egyptische koptische christenen

Familieleden van een groep door IS ontvoerde koptische christenen uit Egypte riepen vrijdag op tot vrijlating. Naar nu blijkt zijn 21 mensen uit de groep door IS vermoord.
Familieleden van een groep door IS ontvoerde koptische christenen uit Egypte riepen vrijdag op tot vrijlating. Naar nu blijkt zijn 21 mensen uit de groep door IS vermoord. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Islamitische Staat (IS) heeft vanavond een video gepubliceerd met daarin de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte. Dat meldden verschillende persbureaus. Gisteren meldde een vertegenwoordiger van de koptische kerk al dat de 21, werkzaam in Libië, gedood waren.

In de video is te zien hoe de 21, gekleed in oranje pakken, op een strand in Libië worden onthoofd. De video verscheen op een website van aanhangers van IS, waar al eerder beelden op werden gezet van onthoofdingen van Westerlingen. Het bijschrift bij de video luidt:

“Het volk van het kruis, volgers van de vijandelijke Egyptische kerk.”

De beulen noemen zich in de video de Provincie Tripoli van de Islamitische Staat. Vlak voor de executie zegt een van hen:

“Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.”

Rouw

De groep kopten werd al een paar weken vastgehouden. Sinds de opstand in Egypte in 2011 zijn veel inwoners naar Libië gegaan op zoek naar werk, ondanks waarschuwingen van de Egyptische regering om niet naar de het instabiele land af te reizen.

De Egyptische regering komt volgens de BBC in spoedzitting bijeen om tot een reactie op de moorden te komen. Het land heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.

Twitter avatar minafayek Mina Fayek Don’t share ISIS video. Share the names of the innocent Copts and pray for their families (h/t @mahazja) http://t.co/FOIrevwH4V

Instabiel

Vier jaar na het omverwerpen van het regime van dictator Moammar Gadaffi is Libië uiteengevallen. Het land heeft twee regeringen en twee parlementen, met allebei hun eigen leger. IS lijkt te profiteren van de chaos. Recent bleek de extremistische organisatie, die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft en ook in Egypte cellen heeft, voet aan de grond te hebben gekregen in het land, toen er een aanslag werd gepleegd (€) op een luxehotel.

De Italiaanse regering heeft vandaag voor een VN-missie in het land gepleit, nadat de Italianen gedwongen werden hun ambassade in Tripoli te sluiten door de toenemende onrust. De minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni zei in een Italiaanse krant:

“Als we 5000 man naar Afghanistan sturen, zullen we naar een land als Libië dat veel dichter bij ons ligt en waarvan het uiteenvallen een veel groter gevaar vormt voor Italië een missie kunnen sturen die veel substantiëler is, ook in aantallen.”