Gebouw Universiteit van Amsterdam al sinds vrijdag bezet

Bezetting van het Bungehuis.
Bezetting van het Bungehuis. Foto NRC / Maurice Boyer

Een actiegroep houdt een gebouw van de Universiteit van Amsterdam al sinds vrijdagochtend bezet. Ze zijn niet van plan hun biezen te pakken, heeft een woordvoerder van de bezetters van het Bungehuis vanmiddag laten weten aan persbureau ANP.

De bezetters noemen zich De Nieuwe Universiteit (voor een democratische universiteit) (Facebook). De groep is tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam, en in het bijzonder tegen de bezuinigingsplannen van de faculteit geesteswetenschappen – onder meer talenstudies, geschiedenis en filosofie. Verder willen ze meer democratie en openbaarheid van het financieel management en het bestuur.

Twitter avatar BungehuisBezet Bungehuis Bezet We are open for discussion. What about you @UvA_Amsterdam? http://t.co/ff75VP6I4V

De rector van de UvA stelde voor om vanmiddag een openbaar college te geven over ‘competente rebellen’ in een ander gebouw. Morgenochtend zou dan een dialoog moeten beginnen met de bezetters. Voorwaarde daarvoor is echter wel dat het Bungehuis dan volledig moet zijn ontruimd.

De woordvoerster van de bezetters tegen het ANP:

“We gaan niet in op deze voorwaarden. Als we nu weggaan, hebben we geen drukmiddel meer.”

De UvA moet de begroting van 82 miljoen euro voor 2018 structureel met 7 miljoen euro hebben verlaagd. 98 van de 700 voltijdbanen verdwijnen daarbij, waarvan 78 onder wetenschappelijk personeel. Het faculteitsbestuur is inmiddels al met verschillende scenario’s op de proppen gekomen, maar niet tot tevredenheid van de actievoerders. Zo zette het plan om een gezamenlijke propedeuse voor alle eerstejaars op te zetten veel kwaad bloed. Ook de laatste poging, met hulp van werkgroepen van studenten en docenten, slaagde niet.

In NRC Handelsblad (€) zei Jarmo Berkhout, woordvoerder van Humanities Rally dat deelneemt aan de actiegroep:

“Het is een schoffering van studenten en docenten. De adviezen van de werkgroepen zijn zeer selectief gebruikt, de alternatieven van professoren zijn genegeerd. Dit is bijna hetzelfde plan.”

Decaan Frank van Vree sprak van “vechten tegen de bierkaai”.

“Dit is een kleine groep die zich opwerpt als belangenbehartiger van alle studenten geesteswetenschappen. Samengevat zijn de demonstranten tegen de neoliberale universiteit. Daar zijn wij blijkbaar onderdeel van. Hoewel ik voor sommige ideeën sympathie heb, vraag ik me af of dit de manier is om de hele universitaire wereld te veranderen.”

Lees in NRC Handelsblad: Bezet! Strijd voor de kleine talen (€).