Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Duizenden in Athene betuigen steun voorafgaand aan overleg eurogroep

Zo’n 15.000 mensen zijn vandaag in Athene de straat op gegaan om vooruitlopend op het overleg van de eurogroep van morgen steun te betuigen aan de regering van premier Alexis Tsipras. De betogers uitten op spandoeken hun onvrede over de bezuinigingen en de geldschieters van Griekenland.

Betogers voor het Griekse parlement in Athene.
Betogers voor het Griekse parlement in Athene. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Zo’n 15.000 mensen zijn vandaag in Athene de straat op gegaan om vooruitlopend op het overleg van de eurogroep van morgen steun te betuigen aan de regering van premier Alexis Tsipras. De betogers uitten op spandoeken hun onvrede over de bezuinigingen en de geldschieters van Griekenland, meldt persbureau AP. Ook op andere plaatsen in Griekenland en daar buiten worden betogingen gehouden.

Tsipras liet alvast tegenover het Duitse tijdschrift Stern weten de onderhandelingen over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem met vertrouwen tegemoet te zien. De premier benadrukte dat hij niet uit is op nieuwe leningen, maar dat hij tijd wil krijgen om de benodigde hervormingen door te voeren. “Dan zal Griekenland over een half jaar een heel ander land zijn”, beloofde hij.

“We zoeken naar een oplossing die voor iedereen voordelig is. Een win/win-situatie die Griekenland van een tragedie bevrijdt en tweespalt in Europa voorkomt.”

Griekenland wil overbruggingskrediet

De ministers van Financiën van de eurogroep praten maandag in Brussel over het Griekse voorstel om kortetermijnfinanciering te regelen zodat Griekenland en zijn geldschieters een half jaar de tijd hebben om tot elkaar te komen. Aan dit ‘overbruggingskrediet’ zouden minder strenge voorwaarden verbonden zijn dan aan de eerder overeengekomen langlopende leningen van de trojka - Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds en eurolanden. Veel eurolanden zien echter niets in dit plan.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, en de Griekse premier Alexis Tsipras werden het donderdag in de marge van de Europese top van regeringsleiders eens over hoe voorafgaand aan het overleg van morgen verder gepraat moest worden. Zo hebben de eurolanden overeenstemming bereikt over de noodzaak van een nationaal hervormingsplan voor Griekenland, meldt persbureau Reuters op gezag van een woordvoerder van de Griekse regering. De zegsman herhaalde wel het standpunt dat de nieuwe regering geen reddingspakket accepteert dat lijkt op de bestaande afspraken.

Akkoord nog ver weg

Een akkoord in Brussel lijkt dan ook ver weg. De Grieken willen bepaalde hervormingen en bezuinigingen terugdraaien om de sociale impact van het hulpprogramma te verzachten. De ministers van Financiën van de eurogroep hopen echter dat Griekenland opnieuw instemt met een verlenging van het huidige steunprogramma. Dat loopt eind deze maand af.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vrijdag weten pessimistisch te zijn over de kans op een akkoord. Volgens hem zijn de ambities van de nieuwe Griekse regering torenhoog.

“Maar de mogelijkheden zijn gezien de toestand van hun economie heel beperkt.”

De partij van Tsipras, Syriza, won vorige maand de verkiezingen met de belofte een eind te maken aan de door Europa en het IMF opgelegde bezuinigingen. Zonder akkoord dreigt Griekenland volgende maand in grote financiële problemen te komen, waardoor het land uiteindelijk mogelijk zelfs de euro zou moeten verlaten.

Lees verder op NRCQ: Zo ziet het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa eruit en Griekenland is voorlopig een muur