Duitse carnavalsoptocht afgelast vanwege terreurdreiging

De carnavalsoptocht in de Duitse stad Braunschweig is vanochtend kort voor de start afgelast vanwege een terreurdreiging. Volgens de gemeente en de plaatselijke politie is er een concreet gevaar voor een aanslag met “islamitische achtergrond”.

Het centrale plein in Braunschweig is afgesloten. Vandaag zou de carnavalsoptocht hier langskomen, maar die werd afgelast vanwege een terreurdreiging.
Het centrale plein in Braunschweig is afgesloten. Vandaag zou de carnavalsoptocht hier langskomen, maar die werd afgelast vanwege een terreurdreiging. Foto EPA/Peter Steffen

De carnavalsoptocht in de Duitse stad Braunschweig is vanochtend kort voor de start afgelast vanwege een terreurdreiging. Dat melden de gemeente en de plaatselijke politie in een gezamenlijke verklaring op de eigen website. Volgens hen is er volgens betrouwbare bronnen een concreet gevaar voor een aanslag met “islamitische achtergrond”.

De verklaring noemt de landelijke veiligheidsdiensten als bron. Daarop besloot de politie na overleg met het gemeentebestuur de tocht, die rond half een vanmiddag zou beginnen, af te gelasten. Ook wordt mensen die van plan waren de carnavalsoptocht te bezoeken verzocht vooral niet langs te komen bij het parcours van de parade.

Grote optocht

De carnavalsoptocht van Braunschweig is populair in de deelstaat Nedersaksen. Elk jaar doen er zo’n honderd praalwagens en 4.500 deelnemers mee aan de parade. Het evenement trekt gemiddeld zo’n 250.000 bezoekers. Carnaval wordt in Duitsland groot gevierd, net als in het zuiden van Nederland.

Vorige maand weigerde de organisatie van de carnavalsoptocht in Keulen een praalwagen met als thema de terroristische aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De organisatie was bang dat de wagen “de vrijheid en lichtzinnigheid van carnaval aantast“. Ook zouden deelnemers van andere wagens hebben gevraagd niet bij de wagen in de buurt geplaatst te worden uit angst voor een aanslag.