Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vermoedelijke dader aanslagen Kopenhagen is 22-jarige Deen

Een gewapende agent bij een afzetting nabij de synagoge in het centrum van Kopenhagen waar rond middernacht tijdens een schietpartij een jonge Joodse man werd gedood en twee agenten werden verwond.
Een gewapende agent bij een afzetting nabij de synagoge in het centrum van Kopenhagen waar rond middernacht tijdens een schietpartij een jonge Joodse man werd gedood en twee agenten werden verwond. Foto AP

De vermoedelijke dader van de aanslagen bij een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting en bij een synagoge is een 22-jarige Deen. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. Volgens Deense media gaat het om Omar Abdel Hamid El-Hussein. Bij de aanslagen zijn in totaal twee doden en vijf gewonden gevallen.

Een Deense journaliste publiceerde foto’s van de vermoedelijke dader:

Twitter avatar Tinnehjersing Tinne Hjersing Danish media report that this guy, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), is the suspect of #cphshooting killed earlier. http://t.co/tmJ3MTskg9

De man, die door de politie werd doodgeschoten toen hij het vuur opende op agenten die hem wilden aanhouden, is geboren in Denemarken. De politie maakte eerder al bekend dat de man meerdere keren is opgepakt voor verboden wapenbezit en dat hij onderdeel is geweest van bendes.

De politie heeft verklaard aan te nemen dat de man verantwoordelijk was voor beide aanslagen. In tegenstelling tot eerdere berichten over twee daders zouden er geen aanwijzingen zijn voor andere verdachten. Hij zou “mogelijk geïnspireerd” zijn door de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Niets wijst erop dat hij handlangers had of dat hij in Syrië of Irak is geweest.

Aanslag

Bij de bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting was de Zweeds kunstenaar Lars Vilks waarschijnlijk het doelwit. Kort na middernacht vond vervolgens een schietpartij plaats bij de Grote Synagoge in het centrum van de Deense hoofdstad.

Joodse beveiliger omgekomen

Bij de schietpartij bij de synagoge werd een persoon meerdere keren in het hoofd geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. Volgens AFP gaat het om een 37-jarige joodse beveiliger die op dat moment de ingang van de synagoge, waar een bar mitswa aan de gang was, bewaakte. Twee politieagenten werden getroffen in hun been en arm.

De synagoge in Kopenhagen:

Aanslag op bijeenkomst Mohammed-tekenaar

Eerder op zaterdag werd de Deense hoofdstad al opgeschrikt door een schietpartij bij een bijeenkomst met de Zweedse tekenaar Lars Vilks. Het slachtoffer van de schietpartij in het café is de 55-jarige filmmaker Finn Nørgaard (IMDB), meldt het Deense filminstituut. Drie politieagenten raakten bij de aanslag gewond.

De autoriteiten spraken van een terreurdaad. De Deense premier Helle Thorning-Schmidt bezocht de rampplek en noemde de aanslag een “politiek gemotiveerde aanval en daarmee een terroristische aanslag.” De politie verspreidde de volgende foto:

Twitter avatar KobenhavnPoliti Københavns Politi Krudttønden: Hvem er denne mand? To nye foto frigives fra Kildevældsskolen. Ring 114. RT gerne. #politidk http://t.co/G9gftVDOZf


Vilks had op zaterdag de bijeenkomst ‘Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’ in Kopenhagen georganiseerd om stil te staan bij de fatwa die de Iraanse leider imam Khomeini op 14 februari 1988 uitsprak tegen Salman Rushdie. De geestelijke riep op tot het doden van de schrijver vanwege zijn boek De Duivelsverzen. Vilks werd zelf meerdere malen bedreigd nadat hij in 2007 spotprenten had gemaakt van de profeet Mohammed. Vilks bleef ongedeerd, maar vermoedde dat hij wel het doelwit was van de aanslag. Hij zei tegenover persbureau AP dat de aanslag mogelijk geïnspireerd was door die op Charlie Hebdo.

Lees ook: Lars Vilks denkt dat hij doelwit van de aanslag in Kopenhagen was. Waarom? en Cartoonist Vilks ‘laat zich niet bang maken door terroristen’