Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cartoonist Vilks ‘laat zich niet bang maken door terroristen’

De cartoonist die vermoedelijk het doelwit was van de aanslag in Kopenhagen, Lars Vilks, laat zich niet bang maken door terroristen en hij wil doorgaan met zijn werk. Dat heeft hij gezegd tegen France 24.

Cartoonist Lars Vilks laat zich niet bang maken door de aanslag gisteren op een bijeenkomst waar bij aanwezig was.
Cartoonist Lars Vilks laat zich niet bang maken door de aanslag gisteren op een bijeenkomst waar bij aanwezig was. Foto EPA / Björn Lindgren

De cartoonist die vermoedelijk het doelwit was van de aanslag in Kopenhagen, Lars Vilks, laat zich niet bang maken door terroristen. Hij wil gewoon doorgaan met zijn werk. Dat heeft hij gezegd tegen France 24.

“Aangezien zij [de terroristen] alleen de taal van wapens begrijpen, is het nogal zinloos om te proberen met hen te praten over de vrijheid van meningsuiting. Het enige dat we kunnen doen is hen te laten realiseren dat hun project zinloos is en dat we doorgaan met wat we doen.”

Aanslag

Gisteren opende een 22-jarige Deen het vuur op een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting in de Deense hoofdstad. Bij de aanslag kwam een 55-jarige filmmaker om het leven. De 68-jarige Vilks is ervan overtuigd dat hij het doelwit was. Tegen France24 zei hij:

“Om eerlijk te zijn zie ik geen andere kandidaten. Ik leef al langer onder grote bedreiging, dus het is logisch dat ik diegene was [die het doelwit was].”

Vilks maakte in 2007 een tekening van de profeet Mohammed met een lichaam van een hond. De leider van het toenmalige Islamitische Staat in Irak (een voorloper van het huidige Islamitische Staat) loofde vervolgens 50.000 dollar uit voor de moord op Vilks. Er zitten momenteel meerdere mensen vast voor het beramen van aanslagen op de cartoonist.

Charlie Hebdo

Na de aanslag op de bijeenkomst waar Vilks was, heeft de 22-jarige Deen ook nog een aanslag gepleegd op de Grote Synagoge in Kopenhagen. Daarbij kwam een bewaker om het leven. Vanochtend werd de schutter doodgeschoten door de politie. De politie vermoed dat de 22-jarige Deen geïnspireerd is door de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt in Parijs.

Lees op nrc.nl een portret van Vilks: Lars Vilks denkt dat hij doelwit van de aanslag in Kopenhagen was. Waarom? en volg de laatste ontwikkelingen over de aanslag hier: Vermoedelijke dader aanslagen Kopenhagen is 22-jarige Deen