Bom ontploft in busstation Nigeria - tien doden, dertig gewonden

Inwoners van Bgouboua maken zich klaar om het dorp te ontvluchten, uren nadat Boko Haram heeft aangevallen.
Inwoners van Bgouboua maken zich klaar om het dorp te ontvluchten, uren nadat Boko Haram heeft aangevallen. Foto Reuters / Madjiasra Nako

In de Nigeriaanse stad Damaturu heeft een vrouwelijke zelfmoordterrorist een bom laten ontploffen in een druk busstation. Tien mensen kwamen om het leven, schrijft persbureau Reuters. Zo’n dertig mensen raakten gewond. Getuigen spraken van een luide explosie.

Het noordoosten van Nigeria wordt regelmatig aangevallen door terreurgroep Boko Haram. Hoewel deze aanslag nog niet is opgeëist, lijkt het erop dat de terreurgroep verantwoordelijk is. Zaterdag bestormden zwaarbewapende militanten van Boko Haram de Nigeriaanse stad Gomba, maar konden ze worden afgeweerd.

Damaturu, in het noordoosten van Nigeria.

eerste aanval in Tsjaad

De gewelddadige opkomst van Boko Haram heeft duizenden mensen het leven gekost en bedreigt nu ook buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger. Deze week heeft de groep – voor zover bekend – voor het eerst een dorp in buurland Tsjaad aangevallen. Bij die aanval zijn ten minste vijf mensen omgekomen, zo meldt het Franse persbureau AFP.

Eerder viel de terreurbeweging al dorpen aan in Nigeria en twee andere buurlanden, Kameroen en Niger. Zij hebben inmiddels een internationale coalitie gevormd, die probeert de terreurgroep te verdrijven.