Schaatstitels voor Davis, Richardson - Nederland verliest achtervolging

Shani Davis is in Heerenveen wereldkampioen geworden op de 1.000 meter, Kjeld Nuis won het brons. Heather Richardson won de 500 meter bij de vrouwen. De Nederlandse vrouwen verloren verrassend de ploegenachtervolging van Japan.

Shani Davis won de 1.000 meter tijdens de WK afstanden in Heerenveen.
Shani Davis won de 1.000 meter tijdens de WK afstanden in Heerenveen. Foto ANP/ Vincent Jannink

Shani Davis, die deze week nog zei eraan te denken te zullen stoppen vanwege de aanhoudende reeks tegenvallende resultaten, is in Heerenveen wereldkampioen op de 1.000 meter geworden. Ooit was dat ‘zijn’ afstand, maar al enige tijd werd hij alle kanten voorbij geschaatst. Vandaag niet. De Amerikaan verwees met zijn 1:08,57 de Russische sensatie Pavel Koelizjnikov en Kjeld Nuis naar het zilver en brons.

De 32-jarige Davis werd in 2006 (Turijn) en 2010 (Vancouver) Olympisch kampioen op de 1.000 meter, maar zijn laatste topprestatie behaalde hij al weer vier jaar geleden. Toen werd hij wereldkampioen op de kilometer in het Duitse Inzell. “Ik ben geen schaatser voor de middenmoot”, zei hij deze week tegen de NOS, toen hij verklaarde waarom hij zichzelf nog een jaar gaf om weer beter te gaan schaatsen.

Op het goede ijs van Thialf lukte het vandaag verrassend genoeg weer eens, terwijl de 1.000 meter dit seizoen toch vooral een strijd was tussen Koelizjnikov en Nuis. Eerst beet Koelizjnikov, de beste man op de 500 meter dit seizoen, zich stuk op Davis’ tijd: 1:08,61. Daarna deed Nuis, houder van het baanrecord in Heerenveen, hetzelfde: 1:08,71.

Hein Otterspeer werd vijfde in 1:08,88, regerend olympisch kampioen Stefan Groothuis zesde in 1:09,13.

Richardson wint 500 meter

Nog nooit stond een Amerikaanse op het podium op de 500 meter tijdens een WK afstanden. Tot vandaag. En meteen staan er twee. Heather Richardson won beide omlopen van de sprintafstand en werd daarmee wereldkampioen. Landgenote Brittany Bowe werd tweede. Op de 1.000 meter was dit nog andersom.

Thijsje Oenema liep net een podiumplek mis. Ze stond na de eerste van de twee 500 meters nog derde, maar legde het in een direct duel af tegen de Japanse Nao Kodaira. Die pakte het brons.

Huidig wereld- en olympisch kampioene Sang Hwa-lee viel tegen. Zij kwam niet verder dan een vijfde plek.

Heather Richardson won goud op de 500 meter. Hier luistert ze naar het Amerikaanse volkslied.

Heather Richardson won goud op de 500 meter. Hier luistert ze naar het Amerikaanse volkslied. Foto ANP/ Jerry Lampen

Verrassing: Nederlandse vrouwen verliezen achtervolging

De wereldtitel was éigenlijk al ingecalculeerd, maar de Nederlandse vrouwen legden het na een sterke start af tegen Japan op de ploegenachtervolging. Voor Nederland, de huidig olympisch kampioen, startten Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Marije Joling.

Joling bleek de zwakke schakel in de ploeg. Zij kon de eerste versnelling al amper aan, en moest in de slotrondes ook een paar keer geduwd worden door een van haar ploeggenoten. Een slechte wissel zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland definitief te veel tijd verloor op de sterke Japanse vrouwen en verrassend naast de wereldtitel greep: 3:01,55 om 3:01,53.

“Je moet het nog wel even doen”, zei een verslagen Wüst tegen de NOS. “Dit is sport.” Voor goudhaantje Wüst is het vooralsnog geen bijster succesvol WK afstanden. Ze werd donderdag tweede op de 3.000 meter, gisteren vierde op de 1.000 meter. Haar favoriete 1.500 meter is de laatste kans op goud. Die wordt morgen, de laatste dag van het WK, verreden.