Welzijnswerker Nanko van Buuren (63) overleden

Nanko van Buuren, directeur van de non-gouvernementele organisatie Ibiss, is vanochtend op 63-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rio de Janeiro. Dat bevestigt Frank Plantenberg, voorzitter van het Nederlandse steunfonds van Ibiss.

Van Buuren woonde en werkte sinds eind jaren tachtig in Rio de Janeiro. Zijn organisatie Ibiss, acroniem voor Braziliaans instituut voor innovatie in de sociale gezondheidszorg, spande zich in voor jongeren in verschillende sloppenwijken van de stad. In december 2007 werd hij in Groningen onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn “belangrijke bijdrage aan een betere samenleving met minder sociale en economische ongelijkheid waarin de mensenrechten worden gerespecteerd”. Van Buuren laat een vrouw en een pleegzoon achter.

Gedurende zijn ruim 25 jaar in Brazilië rezen er ook twijfels over het waarheidsgehalte van Van Buurens verhalen en de financiële verantwoording van zijn organisatie aan donateurs. Die onderzocht NRC de afgelopen weken. Het leidde tot twee gesprekken met Van Buuren waarin hij onder meer toegaf dat hij geen arts was, hoewel hij zich jarenlang uitgaf als gepromoveerd psychiater. Het laatste gesprek vond afgelopen woensdag plaats in Rio de Janeiro. Later deze week publiceert NRC de bevindingen.

    • een onzer redacteuren