Wat is het beste digitale huishoudboekje?

Ik doe mijn thuisadministratie nog met een ouderwets rekenprogramma (Excel) op de computer. Waar vind ik het beste (gratis) digitale huishoudboekje?

Meten is weten. Want weten biedt zekerheid. En zekerheid is een vorm van financieel geluk, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Niet de hoogte van je inkomen, maar de zekerheid dat je kunt rondkomen, maakt happy. Rondkomen draait volgens het Nibud om vier dingen: inzicht in je inkomsten en uitgaven, het in balans houden van die twee, zorgen dat je ook in de toekomst rond kunt komen en de juiste financiële producten uitkiezen.

Dat is nogal wat! Het verbaast me niet dat rondkomen voor bijna de helft van de huishoudens een nachtmerrie is. Meestal komt dat door torenhoge vaste lasten, een tegenvallend inkomen of beide. In deze maatschappij maken slinkse verkooptechnieken meedogenloos korte metten met je koopkracht, tenzij je heel sterk in je schoenen staat.

Voor een oplossing moeten we terug naar de eerste helft van de vorige eeuw, toen luxe zeldzaam was en geld schaars. Een goede huisvrouw hield inkomsten en uitgaven minutieus in haar huishoudboekje bij. Zo lukte het de eindjes aan elkaar te knopen en te sparen voor ‘luxe aankopen’.

Anno 2015 blijkt slechts een handvol financiële nerds zijn inkomsten en uitgaven nog bij te houden. Vooral mannen doen dit, liefst via rekenprogramma Excel of het gratis programma WinBank, zo tonen lezersreacties. Een complete lijst van administratiesoftware vind je door te googlen op wijzeringeldzaken + huishoudboekje, of op consumentenbond + huishoudboekje.

Maar dergelijke computerprogramma’s zijn, vrees ik, vaak te hoog gegrepen voor de huismannen en -vrouwen die nu financieel de weg kwijt zijn. Een eenvoudiger manier is om je inkomsten en uitgaven ouderwets in een schrift te noteren. Zet links je inkomsten in een maand, zoals je salaris, alimentatie en belastingteruggaven. Rechts schrijf je de maandelijkse kosten en uitgaven:

1. Vaste lasten (huur, hypotheek, alimentatie, afbetalingen, telefoon, energiekosten, verzekeringen).

2. Huishoudelijke uitgaven (boodschappen, zakgeld)

3. Reserveringen voor toekomstige uitgaven, zoals onderhoud aan je huis of een vakantie.

Bereken dan je inkomsten en uitgaven per maand. Nu heb je overzicht en kun je overbodige uitgaven schappen of verminderen. Of bijvoorbeeld een budget instellen voor boodschappen of kleding. Want meten is weten. En weten biedt zekerheid. Daar word je (financieel) hartstikke gelukkig van.