VVD’er Verheijen wil nu zelf onderzoek

De VVD gaat onderzoek doen naar de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen als gedeputeerde in Limburg. Hij wil dat nu zelf.

Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft de integriteitscommissie van zijn partij gevraagd om onderzoek te doen naar zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Limburg. Dat maakte het partijbureau van de VVD gisteravond bekend, nadat partijcoryfeeën Hans Wiegel en Frits Korthals Altes hadden aangedrongen op zo’n onderzoek.

Ook in partijafdelingen was onrust ontstaan na berichtgeving in deze krant over Verheijen die onterecht duizenden euro’s had gedeclareerd. Ook de laconieke reactie van premier en VVD-leider Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra wekte ergernis bij VVD’ers: volgens Rutte en Zijlstra was de kwestie „opgeblazen”.

De voorzitter van de lokale afdeling in het Friese Menameradiel, Hendrik Terpstra, schrijft in een brief aan het hoofdbestuur dat die uitspraken „niet des VVD” waren. „De VVD staat bekend om law and order.” En: „De hele VVD wordt schade berokkend door het onrechtmatig handelen van deze zogenaamde liberalen die de boel flessen dan wel besodemieteren.”

Terpstra vindt dat Verheijen meteen op non-actief had moeten worden gesteld. Hij zegt: „Politici hebben een voorbeeldfunctie. Het is vreemd dat een partij die hard optreedt tegen uitkeringsfraude de regels voor haar eigen mensen niet zo nauw neemt.” Terpstra noemt de affaire „schadelijk voor de partij”. „De burger is niet gek.”

Het VVD-bestuur laat in een verklaring weten dat de eigen integriteitscommissie om een oordeel wordt gevraagd, op verzoek van Verheijen, „naar aanleiding van de berichten, de publiciteit en de beeldvorming”. Voorzitter van de integriteitscommissie is oud-Tweede Kamerlid Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State.

Voorzitter Ewout Klok van de VVD-Kamercentrale in Drenthe zegt dat hij de onrust in de partij over de declaraties begrijpt: juist in verkiezingstijd zijn er veel partijleden die zich intensief inzetten – vrijwillig. Zelf vindt Klok dat Verheijen kan functioneren als Kamerlid tijdens het onderzoek. „Op non-actief stellen, dat hoeft van mij niet. Het is niet goed wat er is gebeurd, maar niemand is vrij van zonden. Het moet wel uitgezocht worden.”