Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘VVD jaagt werknemers de loopgraven in met aanval op cao’

Regeringspartij VVD jaagt werknemers “de loopgraven in” en “zet de gedachte van het polderoverleg overboord”, zo vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. De VVD en werkgevers in Nederland doen volgens Limmen een “fundamentele aanval” op de afspraken over een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

CNV-voorzitter Maurice Limmen (midden) geeft directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW een hand. FNV-voorman Ton Heerts kijkt toe.
CNV-voorzitter Maurice Limmen (midden) geeft directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW een hand. FNV-voorman Ton Heerts kijkt toe. Foto ANP / Martijn Beekman

Regeringspartij VVD jaagt werknemers “de loopgraven in” en “zet de gedachte van het polderoverleg overboord”. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV vandaag in NRC Handelsblad. De VVD en werkgevers in Nederland doen volgens Limmen een “fundamentele aanval” op de afspraken over een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

De voorzitter van het doorgaans gematigde Christelijk Nationaal Vakverbond (350.000 leden) zegt dat hij zich in de polder soms “de laatste gentleman op een Zuid-Afrikaans voetbaltoernooi” voelt. Limmen reageert op een opiniestuk in Trouw vorige week, waarin VVD-Kamerlid Anne Mulder zegt dat de “starre” cao-afspraken tussen vakbonden en werkgevers een moderne, flexibele arbeidsmarkt in de weg staan.

Vestigingsklimaat op z’n best met negentiende-eeuwse dagloners

Mulder zegt dat nog maar één op de zes werkenden lid is van een vakbond. Cao’s dienen volgens hem niet het algemeen belang, maar vooral die van vakbondsleden. Bedrijven zouden grote risico’s lopen door cao-brede loonstijgingen en ziekte of arbeidsongeschiktheid van personeel.

Volgens Limmen redeneren politici als Mulder zo:

“Er is maar één weg: dat we met zijn allen teruggaan naar het putje, naar de tijd van de negentiende-eeuwse dagloners. Dan is ons vestigingsklimaat fantastisch en winnen we misschien de concurrentiestrijd met Bangladesh.”

Franse toestanden liggen op de loer

De CNV-voorzitter waarschuwt de VVD en werkgeversvereniging VNO-NCW voor “Franse toestanden” in Nederland, ofwel snellere en grotere acties en stakingen:

“In Nederland voeren we weinig actie en daar zijn we trots op. In de lijstjes over ons vestigingsklimaat voor bedrijven wordt dat altijd als een van de belangrijkste punten genoemd. Dan denk ik: ‘Ja, VNO-NCW en VVD: realiseer je wel dat we dat alleen overeind houden als er aan beide kanten het vertrouwen is dat je er samen uit wilt komen.’”

CNV Dienstenbond staat maandagochtend tegenover V&D in de rechtbank wegens het loonoffer van 6 procent dat het warenhuis vraagt van zijn werknemers. Nadat V&D begin deze week werd gered van een faillissement heeft het warenhuis niet meer onderhandeld met het CNV, volgens de Dienstenbond. V&D wil hier desgevraagd niet op reageren.

Lees vandaag in NRC Handelsblad “De laatste gentleman”. (€)